Alexandru Tănase: “Proiectul de “dezoligarhizare” înaintat de ACUM nu are calificare legală și nu poate fi votat în Parlament

guvernul filip, jurnal tv, ministerul justitiei, ministrul alexandru tanase, veaceslav platon

Fostul ministru al Justiției și președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că legile de dezoligarhizare pe care le propune conducerea fostului bloc ACUM, țin de domeniul fantasticii și nu ar putea fi votate de către nici un partid, calificând drept fantasmagorii aceste propuneri.

„Nu-i posibil așa ceva. Sunt fantasmagorii. Sunt fabulații emanate de persoane care nu au elementara experiență parlamentară și administrativă. Când vorbim de demiterea judecătorilor Curții Constituționale, trebuie să înțelegem că ei nu pot fi demiși. O hotărâre a Curții spune în felul următor – „Orice act care ar afecta sau ar presupune revocarea judecătorului este nul. Odată fiind votat el devine nul”.

În cee ce privește demisia președintelui Curții Supreme de Justiție, nu este Parlamentul cel care l-a numit. Președintele CSJ este desemnat de către CSM. “Lucrul acesta nu este posibil. Chiar mi-a stârnit zâmbetul din primul moment….Procurorul General nu ai cum să-l dai jos. El este numit prin decret prezidențial….Toate actele sunt controlate de Curtea Constituțională”, a declarat fostul președinte al Curții.

Alexandru Tănase a vorbit și despre membrii CEC, care nu pot fi demisionați așa ușor. “Ei sunt numiți pe termen. Sunt prevederi legale care-i numește pe un anumit termen. Trebuie să existe un temei. Dacă unul din membrii CEC-ului e rău, criminal, a fost condamnat, ai un temei individual, dar nu poți revoca tot CEC-ul.“, fostul ministru a mai menționat că proiectul de dezoligarhizare nu are o calificare legală și juridică, din acest motiv ele nu pot fi votate în Parlament.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share