Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) critică Guvernul Maiei Sandu: Suntem ÎMPOTRIVA impozitării tichetelor de masă și eliminarea cotei reduse de 10% pentru sectorul HoReCa

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Ministerul Finantelor, Natalia Gavrilita, Maia Sandu, Guvernul Sandu, ACUM, PAS, PSRM, ACUM DA PAS, Platforma DA, cota TVA, HORECA, Taxa TVA majorata, eliminarea tichetelor de masa

Criticele la adresa Guvernului condus de Maia Sandu se țin lanț după ce Ministerul Finanțelor a decis să elimine apoi să impoziteze tichetele de masă, dar și să mărească taxa TVA de la 10% la 20% pentru sectorul HoReCa. Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) a expediat o scrisoare conducerii Republicii Moldova, inclusiv Maiei Sandu și lui Igor Dodon, prin care își manifestă dezacordul cu ultimele acțiuni ale Ministerului Finanțelor.

“În numele Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova (AIM) venim să ne exprimăm dezacordul cu măsurile fiscale anunțate de Ministerul Finanțelor pe 23 iulie curent. Suntem profund îngrijorați de modul în care Ministerul Finanțelor a luat decizia de a aplica măsurile incluse în acordul cu FMI și anume: impozitarea tichetelor de masă și eliminarea cotei reduse de 10% pentru sectorul HoReCa. AIM este o asociație patronală care reprezintă mai mult de 50 de întreprinderi mici și mijlocii care practică activitatea de întreprinzător pe principii de transparență și integritate. În timp ce pledăm pentru Declarația Drepturilor Întreprinderilor Mici și Mijlocii, document, prin care cerem ca autoritățile publice să asigure respectarea și protejarea drepturilor IMM-lor suntem nevoiți să observăm cum drepturile antreprenorilor sunt încălcate.”, se spune în textul scrisorii.

AIM a mai atras atenția că Guvernul Maiei Sandu nu asigurară transparență decizională și nu efectuează consultări publice, nu implică sectorului privat și a societatea civilă în elaborarea de acte normative precum și în procesul luării deciziilor.

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova amintește că în 2017 a pledat pentru reducerea acestei cote împreună cu alte asociații de business și atrage atenția că impactul creșterii cotei TVA se va reflecta negativ asupra sectorului serviciilor de restaurant şi catering prin creșterea fenomenului de evaziune fiscală, concurență neloială, reducerea salariilor angajaților și reducerea investițiilor locale și străine în acest sector. Conform AIM, reducerea cotei TVA de la 20 la 10% în perioada Guvernului condus de Pavel Filip, a dus la creșterea taxelor achitate către bugetul de stat.

“După analiza comunicatului Ministerului Finanțelor vrem să vă atragem atenția că afirmația precum că tichetele de masa ar periclita acumulările la asigurările sociale de stat sunt lipsite de fond din motiv că tichetele de masa nu sunt decât un beneficiu extra salarial care poate fi oferit de către angajator. Ele sunt un adaos la salariul oficial și nu vice-versa.” se mai spune în comunicat.

Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova reprezintă IMM-le, care ocupă 98% din totalul întreprinderilor și angajează 60% din forța de muncă pe economie.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share