Externe

Amenințată cu contramăsuri pentru sancțiuni, Japonia sfidează Rusia și anunță că va interzice și importurile de cărbune și vodcă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Japonia va extinde sancțiunile împotriva Rusiei, urmând să interzică importurile de cărbune și vodcă. Totodată, vor fi înghețate activele a două bănci importante, iar opt diplomați și oficiali ruși vor fi expulzați, informează Digi24.ro

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Anunțul a fost făcut vineri de premierul Japoniei, Fumio Kishida, într-o conferință de presă, scrie CNN. Noile sancțiuni vor viza înghețarea activelor deținute de bănci importante precum Alfa Bank și Sberbank și noi investiții în Rusia, în conformitate cu măsurile luate de alte țări G7, a adăugat Kishida. Cu toate acestea, el nu a anunțat un calendar privind eliminarea treptată a importurilor de cărbune.

Kishida a condamnat acțiunile Rusiei în Ucraina drept crime de război „de neiertat” și a spus că acestea au încălcat legile internaționale umanitare.

Premierul japonez a spus că măsurile punitive ale Tokyo împotriva Moscovei fac parte din eforturile Japoniei de a opri escaladarea violenței și de a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei cât mai curând posibil.

Totodată, Japonia va expulza opt diplomați și oficiali ruși din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Hikariko Ono.

Diplomații sunt de la Ambasada Rusiei în Japonia, iar oficialii de la Biroul Reprezentantului pentru Comerț.

„Negarea de către Rusia a uciderii în masă a civililor, numind-o știre falsă din partea Ucrainei, face parte din propaganda Rusiei și este categoric inacceptabilă”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit CNN.

În urmă cu două zile, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Moscova ia în considerare contramăsuri împotriva Tokyo, care a impus Rusiei o serie de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei.

Guvernul japonez „alimentează isteria anti-rusă în societatea japoneză”, a declarat Zaharova reporterilor la o conferință de presă. Ea a criticat, de asemenea, Japonia pentru că „urmează supus instrucțiunilor primite de peste ocean” și a spus că Tokyo subminează relațiile dintre Rusia și Japonia.

„Orice contramăsuri rusești împotriva Japoniei ar fi inacceptabile”, a fost replica Japoniei, venită prin vocea secretarului șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.

Japonia s-a alăturat ţărilor occidentale în ultimele săptămâni impunând sancţiuni economice Moscovei pentru ofensiva sa din Ucraina, lansată la 24 februarie, și a luat măsuri pentru a revoca statutul comercial al Rusiei de „națiune cea mai favorizată”.

Rusia a anunțat la sfârșitul lunii martie că renunță la discuțiile cu Japonia pentru semnarea unui tratat de pace oficial, Moscova fiind deranjată de faptul că guvernul nipon s-a alăturat sancțiunilor occidentale impuse Rusiei pentru invazia din Ucraina. La câteva zile după ce Moscova a abandonat negocierile de pace cu Japonia, Rusia a desfășurat exerciţii militare pe insulele Kurile, revendicate de Tokyo.

loading...

Comments are closed.