Alte știri

Analiști politici // Concluzii după primul tur și scenarii pentru turul doi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Analiștii politici de la Chișinău au fost rugați de Politics.MD să formuleze câteva scenarii de evoluare a lucrurilor după primul tur al alegerilor prezidențiale, transmite Telegraph.md

Potrivit lor, în turul doi de scrutin, un impact major și important îl vor avea negocierile lui Igor Dodon și Maia Sandu cu candidații cheie care au ieșit din cursă, dar care sunt în măsură să atragă voturi pentru bazinele electorale ale celor doi. Experții mai spun că șansele Maiei Sandu și a lui Igor Dodon sunt egale, ba chiar cu un mic avantaj pentru candidatul independent.

Analistul politic Corneliu Ciurea spune că Violeta Ivanov și Renato Usatîi vor purta negocieri cu Maia Sandu, pe de o parte, și cu Igor Dodon, pe de altă parte, în vederea asigurării susținătorilor pentru turul doi. Tot în opinia lui, ambele variante sunt mai puțin favorabile pentru Maia Sandu, căci nu sunt bazine pro-europene.

„Pentru moment șansele ambilor candidați intrați în turul doi sunt egale. Mesajele pentru alegătorii lui Renato Usatîi și pentru alegătorii Violetei Ivanov se vor dovedi decisive. Din această cauză, factorul Usatîi începe să devină unul extrem de important. Susținerea lui poate fi obținută în schimbul unui aranjament de acomodare deplină a partidului lui Usatîi în sistemul nostru politic, ceea ce va determina organizarea alegerilor anticipate în scurt timp. E un lucru greu de acceptat pentru ambii candidați intrați în turul doi, dar el cu siguranță va fi luat în calcul. Totuși, din punct de vedere ideologic, alegătorii lui Ivanov și Usatîi sunt mai curând de stânga, ceea ce oferă o speranță în plus lui Igor Dodon în turul doi”, a declarat expertul.

În continuare, jurnalistul Victor Nichituș a mai adăugat că rezultatele obținute de candidați în primul tur al alegerilor prezidențiale arată că anticipatele sunt în acest moment convenabile pentru formațiunea politică condusă de Sandu, Dodon, Usatîi și Șor.

„Pentru a deveni președinte, Maia Sandu trebuie să facă înțelegeri cu Renato Usatîi. Voturile acumulate de candidații de pe dreapta sunt prea puține pentru a-i asigura victoria. Pe de altă parte, mai aproape de discursul avut de Igor Dodon a fost mesajul avut de candidatul Partidului Șor la alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov, cu cele aproape 7 la sută acumulate devine un potențial partener al lui Dodon. În caz de anticipate, care teoretic ar putea fi declanșate de Maia Sandu în calitate de președinte, dreapta politică moldovenească nu va avea reprezentanți în Parlamentul Republicii Moldova. Indiferent cine va ajunge în fotoliul de președinte, PSRM va încerca să își consolideze majoritatea parlamentară existentă. Nu exclud, de asemenea, începerea unor negocieri în acest sens cu Partidul Șor”, a conchis jurnalistul.

Citându-l pe fostul premier Vlad Filat, jurnalistul Valeriu Reniță i-a recomandat Maiei Sandu „să nu se grăbească să bea șampanie”, pentru că prima cursă s-a încheiat la egalitate, deși la prima vedere, celălalt favorit a rămas puțin în urmă.

„Mă întreb, de dragul succesului momentan, sub ce alt tren electoral sunt pregătiți deputații PAS să se arunce, întrucât cel transnistrean nu a trecut peste ei, iar o dramă din asta așa si nu au provocat. Putem spera ca deputații PSRM să nu decadă la o insinuare atât de murdară și să nu răspundă discriminării împotriva cetățenilor din stânga, cu discriminarea cetățenilor din diasporă. La urma urmei, pot exista suspiciuni rezonabile și în legătură cu diaspora, pentru că și acolo, probabil, nu s-a trecut fără transportarea organizată a cetățenilor și sprijin din partea autorităților locale.”

Guvernul va purta negocieri, astfel ca la 15 noiembrie în afara țării să fie deschise 139 de secții de votare

loading...

Comments are closed.