Politic

Andrian Candu: Holocaust, o parte întunecată a istoriei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, își exprimă regretul că omenirea a trecut prin Holocaust.

Democratul a plasat pe pagina sa de facebook, un mesaj dedicat zilei comemorării victimelor Holocaustului, o parte întunecată a istoriei, cea în care au fost omorâți cu sânge rece, milioane de evrei din toată lumea.

„6 milioane de evrei și alte milioane de victime ale Holocaustului sunt comemorate astăzi în întreaga lume. Copii, bătrâni, femei, bărbați. Nu a contat.
Cu regret, istoria are multe părți întunecate, iar genocidul împotriva evreilor este una dintre ele” a scris Andrian Candu pe pagina sa de facebook.

În același mesaj, democratul atrage atenția că acum e de datoria fiecăruia dintre noi, să combatem xenofobia, antisemitismul, discriminarea, intoleranța, rasismul care au stat la baza paginii negre din istorie – Holocaust.

„Este de datoria fiecăruia dintre noi să conștientizăm în ce pot degenera intoleranța și discriminarea, xenofobia, rasismul, antisemitismul, și să le combatem, pentru ca asemenea crime atroce să nu se mai întâmple.” conchide Candu în postarea sa.

Holocaust, este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a aproximativ șase milioane de evrei, de toate vârstele, majoritatea din Europa, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-socialist din Germania, condus de Adolf Hitler și de colaboratorii acestuia.

Între victime, s-au numărat 1.5 milioane de copii, iar totalul lor a reprezentat circa două treimi din cei nouă milioane de evrei care trăiau anterior în Europa continentală. O definiție mai largă a Holocaustului cuprinde și victimele care nu erau evrei, cum ar fi romii, polonezii, alte grupuri etnice slave, și pacienți ai Action T4 uciși deoarece erau bolnavi mintal sau aveau handicap fizic.

O definiție și mai largă include cetățeni sovietici, prizonieri de război, homosexuali, martori ai lui Iehova, persoanele de culoare, adversari politici ai naziștilor, și membri ai altor grupuri mai mici.

Între 1941 și 1945, evreii au fost uciși sistematic într-un genocid, parte a unui eveniment mai mare care a cuprins persecuția și uciderea altor popoare europene. Sub coordonarea SS, cu îndrumări din partea conducerii Partidului Nazist, toate ramurile birocrației de stat a Germaniei au fost implicate în logistica și în punerea în aplicare a acestei crime în masă.

Uciderile au fost comise în toată Europa ocupată de germani, precum și în Germania Nazistă propriu-zisă și în teritoriile controlate de aliații acesteia. Circa 42.500 de centre de detenție au fost utilizate la concentrarea victimelor în scopul comiterii de încălcări flagrante ale drepturilor omului. Peste 200.000 de oameni se estimează că au comis crime asociate Holocaustului.

Citește și: Partidul Maiei Sandu amenință: „Membrii PAS care nu respectă decizia conducerii vor fi dați afară din partid”

loading...

Comments are closed.