Alte știri

ANI: Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din Cantemir în conflict de interese cu firma administrată de soția sa

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către Iurie Leu, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Cantemir a Inspectoratului pentru Protecția Mediului. 

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Potrivit actului de constatare, în iulie 2019, subiectul vizat ar fi participat în mod direct în cadrul unui control, desfășurat la o firmă în care soția sa avea calitatea de administrator și asociat unic.

Această firmă, care este specializată în producerea unui tip de comustibil din biomasă solidă, ar fi solicitat anterior de la Agenția de Mediu o autorizație pentru emisia poluanților în atmosferă.

Pentru a elibera această autorizație, Autoritatea de mediu a solicitat Inspecției pentru Protecția Mediului Cantemir efectuarea unui controlul de către specialiștii instituției. În acest context, șeful Inspecției a luat decizia de a participa la acest control, în pofida faptului că firma era administrată de soția sa, semnând astfel procesul verbal prin care s-a realizat inspecția în cadrul firmei.

Ca urmare a acestor acțiuni, inspectorul de integritate a stabilit că – subiectul vizat a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese,  deoarece nu a declarat conflictul de interese real în care s-a aflat la organul ierarhic superior, rezultat din relația cu persoana apropiată (soția) și nu a așteptat soluționarea acestuia, conform prevederilor legale.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va fi sesizat organul competent pe numele acestuia în vederea  încetării raporturilor de muncă ori de serviciu în cadrul Inspecției pentru Protecția Mediului Cantemir.

Subiectul vizat riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective,  pentru o perioadă de 3 ani, urmând să fei înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.     

loading...

Comments are closed.