Alte știri

Antrenarea mai largă a Misiunii OSCE în monitorizarea Zonei de Securitate pe agenda Comisiei Unificate de Control

Pinterest LinkedIn Tumblr

La ședința Comisiei Unificate de Control din 18 iunie Delegația Republicii Moldova a propus pe ordinea de zi mai multe subiecte actuale pentru a debloca mecanismele de pacificare și a restabili controlul eficient asupra Zonei de Securitate.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

În acest sens, a fost readus în atenție documentul semnat în decembrie 2004 care vizează Principiile de cooperare dintre Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control, iar unul din acele principii stabilește că reprezentanții Misiunii au mandatul de a colecta și a prezenta informații privind Zona de Securitate, inclusiv privind situația militară, de a analiza cauzele și potențialele consecințe politice ale incidentelor, dar și de a oferi recomandări pentru prevenirea altor încălcări.

Delegația Republicii Moldova și-a reiterat propunerea de a pune în aplicare acest mecanism, care va permite scoaterea în evidență a oricăror abateri de la regimul Zonei de Securitate. În aceeași ordine de idei, drept soluție pentru deblocarea activității observatorilor militari s-a propus de a supune documentării toate evenimentele care au avut loc în ultimile luni în Zona de Securitate. Partea transnistreană, care anterior se arăta indignată de nesemnarea rapoartelor Comandamentului Militar Întrunit, de această dată s-a împotrivit luării unei decizii tranșante. Examinarea ambelor probleme va continua la următoarele reuniuni.

În cadrul ședinței Comisia l-a numit pe locotenent-colonelul Roman Slupko în funcția de șef al grupei observatorilor militari din partea Ucrainei.

Amintim că începând cu 16 martie curent, sub pretextul combaterii pandemiei, Tiraspolul a instalat în jurul localităților aflate sub jurisdicția autorităților constituționale 37 de posturi ilegale și alte îngrădiri improvizate, împiedicând libera circulație a cetățenilor. Exponenții părții transnistrene în Comandamentul Militar Întrunit au blocat de fiecare dată încercările observatorilor militari de a documenta regulamentar aceste încălcări. Prin urmare, posturile ilegale sunt prezente în continuare în Zona de Securitate, iar încrederea populației în misiunea de pacificare de pe Nistru este afectată.

Un avocat a fost prins în flagrant în momentul când lua 2000 de euro, pentru a scăpa de dosar penal un bărbat care a condus în stare de ebrietate

loading...

Comments are closed.