Actual

Aproape 7 mii de moldoveni au fost imunizați cu vaccin anti-COVID expirat, anunță Curtea de Conturi

Pinterest LinkedIn Tumblr

Aproape 7 mii de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate cu termenul de valabilitate expirat. Concluzia de conține într-un raport de audit prezentat de Curtea de Conturi.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Auditorii au stabilit că planificarea ineficientă a administrării dozelor de vaccin a dus la expirarea valabilității a 11260 de doze în valoare de 1,6 milioane. Vaccinurile expirate au fost trecute la pierderi și ulterior nimicite.

Totodată, controlul Curții de Conturi a scos la iveală și peste 277 de mii de date eronate introduse în registrul național al vaccinării. Astfel, 71160 de înregistrări creează suspiciuni legate de veridicitatea certificatelor de vaccinare, iar în cazul a 2266 – de data imunizării.

Auditul a mai constatat că evidența stocurilor de vaccinuri la 50% din autoritățile auditate se ține doar valoric, iar decontarea se face la finele lunii în baza facturilor pentru cantitatea primită pe parcursul lunii și nu pe măsura utilizării acestora. Astfel, s-a constatat o neconcordanță între stocurile real existente și datele de evidență a vaccinurilor.

Controlul auditorilor a mai stabilit că autoritățile competente nu au stabilit proceduri distincte de evidență a dozelor de vaccinuri, reieșind din multitudinea de tipuri pe care le-a primit țara noastră. Potrivit Curții de Conturi, aceasta a creat o incertitudine legată de numărul real de doze administrate și a dozelor care nu au fost utilizate.

Conform datelor prezentate în raport, Moldova a recepționat până în luna noiembrie circa 2 milioane de doze de vaccin, dintre care au fost administrate 1,6 milioane.

Amintim că Ministerul Sănătății este condus de către Ala Nemerenco, ex-consilierea Maiei Sandu.

loading...

Comments are closed.