Asociația Judecătorilor cere CSM și Ambasadelor străine să aibă reacții la “declarațiile recurent ale premierului Dorin Recean”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a luat act cu profundă îngrijorare de recentele atacuri repetate ale prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean, la adresa independenței judiciare. În context, AJRM a solicitat reacții din partea CSM și a Ambasadelor străine.

Declarația lui Recean este aici.

“Aceste atacuri verbale au avut loc în cadrul unor declarații publice făcute de premierul Republicii Moldova la ședința Guvernului din 24 ianuarie 2024. Premierul Recean a menționat numele a doi judecători și a făcut comentarii critice asupra unor decizii judecătorești recente. Această abordare reprezintă o recidivă într-un comportament care subminează principiul fundamental al separației puterilor în stat și a independenței judiciare.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că independența sistemului judiciar este un pilon esențial al oricărui stat de drept. Atacurile verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau alte autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar.

Această recidivă nu poate fi trecută cu vederea. Asociația Judecătorilor din Republica Moldova face un apel către prim-ministrul Dorin Recean să se abțină de la asemenea declarații care pot compromite independența și integritatea sistemului judiciar.

Facem, de asemenea, un apel la Consiliul Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție aceste atacuri la adresa independenței judiciare.

Aceste atacuri au avut loc în pofida nemulțumirilor exprimate de asociațiile de judecători, chiar dacă acestea au avut în vedere respectarea principiilor statului de drept și a independenței judiciare. Reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii din Republica Moldova.

Facem, la fel, un apel la ambasadele acreditate și instituțiile internaționale să fie atente la aceste atacuri la adresa independenței judiciare și să sprijine statul de drept în Republica Moldova.

Independența justiției nu este un privilegiu, ci o necesitate esențială pentru buna funcționare a unei societăți democratice.

Ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și cu toți judecătorii din Republica Moldova și reiterăm angajamentul nostru comun în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, este comunicatul AJRM.

Total
0
Shares
Total
0
Share