Alte știri

Astăzi se împlinesc 30 de ani de la constituirea primului Parlament al Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi se împlinesc 30 de ani de când RSSM s-a transformat în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

Cu acest prilej, speakerul Zinaida Greceanîi a adresat un mesaj în care menționează că ziua de astăzi este un prilej de a accentua odată în plus rolul Parlamentului într-o republică parlamentară, fiind organul reprezentativ suprem și unica autoritate legislativă a statului.

”Prin urmare, Parlamentul este acel bastion care trebuie să apere legitimitatea în stat și drepturile cetățenilor”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

Cu ocazia aniversării, la începutul săptămânii curente au fost lansate Zilele Parlamentului Republicii Moldova.

Astăzi, Legislativul și-a deschis ușile virtual pentru vizitatori. Pe rețelele de socializare sunt lansate tururi virtuale ghidate ale celor mai importante săli ale Parlamentului.

Tot azi, a fost dat startul concursului de eseuri pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16-18 ani, cu genericul ”Activitatea unui deputat în 101 de cuvinte”.

La parterul clădirii este vernisată o expoziție care cuprinde 30 de fotografii din istoria parlamentarismului, o parte fiind dedicată Parlamentului Independenței.

De asemenea, este organizată o expoziție în aer liber – în fața Parlamentului sunt expuse două mașini de epocă aflate în dotarea garajului Parlamentului.

Scuarul Parlamentului este decorat cu iluminat festiv, iar în fața clădirii sunt instalate două cifre gigantice – ”30”, care semnifică perioada de activitate a Legislativului.

Prin intermediul Oficiilor teritoriale de informate ale Parlamentului sunt organizate evenimente de informare în diferite regiuni ale țării.

Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

Citește și: Farmaciile trebuie să asigure măcar un medicament gratuit din cele parțial compensate

loading...

Comments are closed.