Farmaciile trebuie să asigure măcar un medicament gratuit din cele parțial compensate

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a organizat vineri, 21 mai, o şedinţă online cu peste 160 de reprezentanţi ai prestatorilor de servicii farmaceutice, pentru a pune în discuţie sumele fixe compensate la medicamentele oferite gratuit, precum şi dificultăţile cu care se confruntă prestatorii la eliberarea acestor preparate, transmite Telegraph.md

Şedinţa a fost organizată ca urmare a unor sesizări făcute de beneficiari cu referire la îngrădirea accesului la medicamente compensate din fondurile de asigurare medicală obligatorie şi la promovarea de către unii prestatori de servicii medicale şi farmaceutice a anumitor preparate.

Şefa Direcţiei medicamente din cadrul CNAM, Gabriela Jeleznîi, a menţionat că medicamentele oferite gratuit din lista celor parţial compensate sunt în continuare acordate beneficiarilor. „În prezent, cetăţenii au acces gratuit la cel puţin o denumire comercială din lista de medicamente parţial compensate. Vă rugăm să manifestaţi corectitudine şi profesionalism în comunicarea cu beneficiarii atunci când le sunt eliberate medicamentele compensate”, a subliniat Gabriela Jeleznîi.

Amintim că medicul de familie sau, după caz, medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog are obligaţia de a scrie pe reţetă denumirea comună internaţională a preparatului, adică substanţa activă – principalul component al medicamentului care tratează boala. Indicarea în reţetă a denumirii comune internaţionale a preparatului oferă persoanei dreptul de a alege atât farmacia care să-i elibereze medicamentul, cât şi produsul farmaceutic compensat din lista de medicamente care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.

La rândul său, farmacistul trebuie să pună la dispoziţia beneficiarului toată gama de preparate cu aceeaşi substanţă activă, pentru ca acesta să aleagă medicamentul potrivit. Farmaciile sunt obligate să asigure cel puţin un medicament gratuit ce revine denumirilor comune internaţionale din lista medicamentelor parţial compensate. Totodată, prestatorii de servicii farmaceutice trebuie să informeze persoanele despre preparatele pe care le au în stoc şi care medicamente sunt oferite gratuit.

De asemenea, CNAM vine cu rugămintea către persoanele asigurate să facă uz de dreptul lor la medicamente compensate şi să solicite farmacistului toate medicamentele cu aceeaşi substanţă activă, ca să poată face o alegere conştientă. Detalii despre beneficiarii de medicamente compensate şi paşii de acces la acestea vedeţi aici

În anul curent, pentru medicamente compensate au fost planificate în jur de 678 de milioane de lei, iar pentru eliberarea preparatelor respective CNAM a contractat cca 220 de prestatori de servicii farmaceutice cu filialele acestora.

Citește și: FOTO // Voluntarii Crucii Roșii din Moldova vor informa populația despre importanța și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19

Total
0
Shares
 
Total
0
Share