Externe

Atacul sinucigaș de la Kabul: Bilanțul șocant a ajuns la 90 de morți și 150 de răniți

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, evenimentele au luat o turnură dramatică. O serie de explozii care au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul a blocat întreaga operațiune de evacuare. Evenimentele se desfășoară cu repeziciune, însă proporția dezastrului, în termen de victime umane, crește de la un minut la altul.

Bilanțul victimelor în urma exploziilor de joi din Kabul s-a mărit la cel puțin 90 de morți, inclusiv 13 membri ai serviciilor militare americane, și 150 de răniți, a declarat, pentru CNN, un oficial de la Ministerul Sănătății din Afganistan.

Printre decedați se află atât cetățeni afgani cât și 28 de talibani, potrivit Reuters, care scrie că 85 de persoane au fost ucise.

Răniții sunt în curs de evacuare din Afganistan, a precizat purtătorul de cuvânt.

Președintele Joe Biden a reacționat joi, după atentatul de la Kabul, cu un mesaj ferm adresat teroriștilor: „Nu vă vom ierta, nu vom uita, o să vă vânăm și vă vom face să plătiți!”.

Pe de altă parte, el a spus că operațiunile de evacuare vor continua până la termenul stabilit, 31 august, și nu a exclus posibilitatea de a trimite forțe suplimentare în interiorul Afganistanului, dacă asta îi vor cere militarii în încercarea de a scoate cât mai mulți oameni din țară.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul de la aeroportul din Kabul, scrie BBC. Anunțul a fost făcut pe contul lor media de pe canalul Telegram.

Gruparea a arătat că un atacator sinucigaș – pe care l-au identificat – a detonat o vestă cu explozivi în mijlocul trupelor americane și al afganilor de la aeroport.

Și oficialii militari americani declaraseră că principalul suspect în cazul exploziilor este aripa locală a grupării Stat Islamic.

Între timp, după ce au fost raportate alte explozii în apropiere de Kabul după atacul de joi, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a postat pe Twitter: „Astăzi, seara târziu, s-au auzit explozii în interiorul aeroportului din Kabul. Exploziile au fost efectuate de forțele americane pentru a le distruge echipamentele. Locuitorii din Kabul nu ar trebui să fie îngrijorați”.

loading...

Comments are closed.