Oficial

ATENȚIE // Apelul poliției în contextul protestelor anunțate pentru astăzi

Pinterest LinkedIn Tumblr

La data de 16 iulie curent, în centrul mun. Chișinău este prevăzută desfășurarea concomitentă a trei evenimente publice, sub formă de acțiuni de protest.

Pentru a evita răspândirea virusului COVID-19, altercațiile dintre participanți, precum și pentru a nu pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor din comunitate, Poliția Națională vă îndeamnă să respectați restricțiile impuse de autorități și să vă conformați indicațiilor oamenilor legii.

Amintim că, potrivit Hotărârii nr. 20 din 10 iulie curent a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, pe întreg teritoriul țării, a fost prelungită starea de urgență în sănătate publică, până la 31 iulie 2020.

În această perioadă au fost impuse mai multe măsuri de control și combatere a infecției COVID-19, printre care:

– admiterea organizării întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică şi cu întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidenţă epidemiologică a evenimentului. Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituţiilor publice, de învăţământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie;

– se interzice aflarea în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane. Respectarea distanţei sociale/fizice de 1 (unu) metru rămâne a fî obligatorie;

– este interzisă aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) de ani, în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă.

Pentru siguranța participanților și buna desfășurare a evenimentului, Poliţia solicită atât participanților la proteste, cât şi cetăţenilor (pietoni și conducători auto) să manifeste înţelegere faţă de măsurile de ordine şi siguranţă publică și să respecte Legea, pentru ca acțiunile să se desfăşoare în condiţii optime.

Participanţii sunt obligaţi:

– să respecte legislaţia, ordinea publică şi cererile legitime ale organizatorilor;

– să se abţină de la acţiuni care pot împiedica desfăşurarea întrunirii şi de la incitarea la astfel de acţiuni;

– să părăsească întrunirea la cererea organizatorului şi/sau a reprezentantului autorităţii administraţiei publice locale ori a organului de poliţie;

– în timpul întrunirii să nu deţină arme, obiecte explozive sau orice substanţe interzise sau alte obiecte ce pot pune în pericol viaţa sau sănătatea oamenilor.

În contextul în care organizatorii au anunțat prezența unui număr mare de persoane, precizăm că acest lucru reprezintă o încălcare a prevederilor Hotărârii vizate, fapt ce constituie un pericol pentru sănătatea publică, respectiv și temei pentru răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

Oamenii legii atenționează organizatorii și participanții la proteste să se conformeze indicațiilor oamenilor legii, restricțiilor impuse de autorități, să nu vină cu mesaje care instigă la agresiune, blocare de trasee, violență sau alt gen de acțiuni periculoase pentru siguranța cetățenilor. Aceste fapte sunt ilegale și pasibile de răspundere penală. Toate acțiunile vor fi fixate și documentate în baza legislației Republicii Moldova.

Totodată, oamenii legii îndeamnă locuitorii capitalei ca, astăzp în intervalul orelor 09:00- 17:00, să evite deplasarea cu unitățile de transport pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul străzilor S. Lazo și V. Pârcălab.

loading...

Comments are closed.