Social

ATENȚIE! Astăzi au intrat în vigoare sancțiunile privind Covid-19

Pinterest LinkedIn Tumblr

În Monitorul Oficial de astăzi, 14 martie 2020, a fost publicat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea unor acte normative (nr. 1496-VIII, 13 martie 2020), precum și Legea pentru modificarea unor acte normative (nr. 52, 12 martie 2020).

Astfel, începând cu ziua de azi, 14 martie 2020, au intrat în vigoare sancțiunile privind Covid-19.

Legea înăsprește sancțiunile pentru „Răspândirea bolilor epidemice”. Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice va fi sancționată cu amendă în mărime de până la 1000 unități convenționale (până la 50 mii lei), sau închisoare de până la 3 ani.

Începând de astăzi, nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, sun pedepsite cu amendă în mărime de la 720 la 1000 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleaşi fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani, informează TVR Moldova.

De asemenea, a fost completat și Codului contravenţional cu un nou articol. Acesta prevede sancţionarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populaţia. Amenda constituit de la 450 la 500 unităţi convenţionale – pentru persoana fizică şi de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.

A fost modificată și Legea privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, fiind limitate desfăşurarea întrunirilor sau evenimentelor naţionale sau locale şi anume – a celor organizate din timp, de o importanţă deosebită pentru o colectivitate, inclusiv concerte, spectacole, târguri, conferinţe, precum şi alte întruniri similare. Decizia de a limita dreptul la libertatea întrunirilor urmează a fi luată de către Guvern în baza recomandărilor ministerului de resort. Numărul de persoane de la care Guvernul va decide suspendarea întrunirilor urmează a fi stabilit în fiecare caz în parte în funcţie de circumstanţele specifice stării de urgenţă publică.

Alte modificări vizează posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituţiile medico-sanitare şi personalul medical al acestora, reprezentanţii organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securităţii publice, dacă se urmăreşte scopul de a asigura reducerea riscului de declanşare sau gestionarea stării de urgenţă de sănătate publică, dacă aceasta a fost declanşată.

Autoritățile au justificat oportunitatea acestuia prin faptul că, în circumstanţele create la nivel mondial, noul tip de coronavirus (COVID-19) reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea publică, iar fortificarea, prin lege, a măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a epidemiilor, în acest context, este imperativă pentru Republica Moldova, menționează TVR Moldova.

Măsurile au fost adoptate în regim de urgență la recomandarea Președintelui Igor Dodon.

Citește și: DOC // RUȘINE! API a cerut o groază de bani pentru publicarea informațiilor despre Covid-19

loading...

Comments are closed.