Alte știri

Aureliu Ciocoi a avut o întrevedere cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA

Pinterest LinkedIn Tumblr

Șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi l-a primit la ministerul de externe pe George P. Kent, asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA, Biroul pentru afaceri europene și eurasiatice al Departamentului de Stat, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialii au discutat despre reconfirmarea susținerii de către autorităţile SUA a proceselor democratice în Republica Moldova, dezvoltarea și consolidarea relaţiilor moldo-americane pe diverse domenii de interes reciproc în cadrul Dialogului strategic, criza pandemică, situația din regiunea Europei de Est, precum şi evoluțiile pe dosarul transnistrean.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În cadrul întrevederii, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene a subliniat importanța conferirii unei dimensiuni concrete relațiilor moldo-americane atât pe planul dialogului politic, cât și cel al cooperării comercial-economice, a securității și combaterii amenințărilor hibride.

Aureliu Ciocoi a reliefat importanța asistenței americane în asigurarea unor procese continue de modernizare a țării, susținerea dezvoltării economice, consolidarea instituțiilor democratice, lupta împotriva corupției, avansarea reformei justiției, îmbunătățirea climatului investițional, precum și perspectivele de dezvoltare și consolidare prin acțiuni concrete a Dialogului Strategic între Republica Moldova și SUA. Diplomatul moldovean a evidențiat importanța platformei Grupurilor comune de lucru tematice pentru valorificarea potențialului de cooperare existent.

Interlocutorii au abordat și stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean, precum și pașii care urmează a fi întreprinși în perioada următoare. Aureliu Ciocoi a apreciat disponibilitatea părții americane pentru sprijinirea eforturilor comune în vederea identificării unei soluții cuprinzătoare și viabile pentru problematica transnistreană având la bază respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional.

Totodată, interlocutorii au făcut un schimb de opinii referitor la procesul de retragere din Republica Moldova a trupelor și munițiilor străine, fiind subliniată necesitatea menținerii unui dialog continuu și transparent atât cu părțile vizate, cât și în cadrul organizațiilor internaționale de profil privind reluarea efectivă a acestui proces.

Demnitarii au efectuat și un schimb de opinii cu privire la situația regională și de securitate, precum și procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

La final, Aureliu Ciocoi și George Kent au discutat subiectul alegerilor parlamentare anticipate din vara anului curent, eforturile autorităților de la Chișinău în vederea bunei desfășurări a scrutinului electoral și asigurării unui proces electoral democratic, liber și transparent.

loading...

Comments are closed.