Avertisment pentru China din partea cancelarului german: Să nu recurgă la forță împotriva Taiwanului

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a avertizat China să nu recurgă la forţă pentru obţinerea unor modificări teritoriale, în special împotriva Taiwanului, scrie Reuters.

Săptămâna aceasta, Scholz a fost gazda unei delegaţii chineze conduse de omologul lui, premierul Li Qiang, la primul summit cu prezenţă fizică după pandemia de coronavirus.

În contextul tensiunilor geopolitice în creştere între Beijing şi Occident, şeful guvernului Germaniei a declarat: „Respingem ferm orice încercări unilaterale de a modifica statu-quoul în Mările de Est şi de Sud ale Chinei prin forţă sau constrângere. Aceasta se referă în special la Taiwan. Suntem îngrijoraţi de asemenea de situaţia drepturilor omului şi de situaţia statului de drept din China”, scrie Agerpres.

Beijingul nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei împotriva Taiwanului, pentru reunificarea cu China a acestei insule independente de facto din 1949. Forţele chineze şi-au intensificat activităţile în vecinătate. Guvernul de la Taipei respinge pretenţiile chineze şi avertizează că forţele taiwaneze vor răspunde la atacuri, reaminteşte Reuters.

În faţa parlamentarilor, Olaf Scholz i-a cerut, de asemenea, Turciei să deschidă calea Suediei către aderarea la NATO. El a afirmat că Suedia va avea un loc la următorul summit al Alianţei, care va avea loc pe 11-12 iulie, la Vilnius.

 

Total
0
Shares
Total
0
Share