Avocat din Chișinău, trimis în judecată pentru trafic de influență și luare de mită

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui avocat din Chișinău, fiindu-i incriminată săvârșirea infracțiunii de trafic de influență (art. 326 alin. (2) lit. d) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2023, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț.

Potrivit denunțătorului și rezultatelor efectuării urmării penale şi a măsurilor speciale de investigație desfășurate pe cauza penală respectivă, s-a stabilit că, învinuitul, în perioada 2020-2021, a pretins și primit mijloace bănești în sumă de 8 000 euro de la denunțător, pentru a influența persoane publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîșcani a DP mun. Chișinău și persoane cu funcție de demnitate publică din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Rîșcani, pentru a-i determina la adoptarea unei soluții favorabile pe marginea faptelor investigate în privința denunțătorului în cadrul cauzei penale ce vizează falsificarea înscrisurilor și dobândirea ilicită a unui automobil. Ca rezultat, fiind încetată urmărirea penală pe motivul intervenirii termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.

Ulterior, sub pretextul de a influența procurorul să nu reia urmărirea penală, învinuitul a mai pretins și primit 1 000 euro, inclusiv și alte mijloace bănești destinate nemijlocit procurorului-șef al Procuraturii mun. Chișinău, oficiul Rîșcani, transmiterea acestora fiind efectuată sub controlul ofițerilor CNA.

Peste o perioadă de timp, a restituit mijloacele bănești pretinse și primite în sumă de 1 200 euro, fiind în imposibilitate de a exercita influența promisă.

Învinuitul a recunoscut vina în parte, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de se pedepsesc cu amendă în mărime de la 150 000 la 200 000 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Total
0
Shares
Total
0
Share