Politică

BREAKING NEWS // Judecătorii CC se întrunesc mâine dimineață pentru a examina revocarea mandatului Domnicăi Manole și numirea lui Lupașcu

Pinterest LinkedIn Tumblr

Marți, 27 aprilie 2021, cu începere de la ora 09:00, va avea loc ședința Curții Constituționale referitoare la sesizările privind controlul constituționalității hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale (revocarea mandatului Domnicăi Manole) și a Hotărârii Parlamentului din 23 aprilie 2021 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale (numirea lui Boris Lupașcu), informează Telegraph.md, cu referire la comunicatul de presă al Curții.

Amintim că vineri, 23 aprilie 2021, deputații au adoptat, cu 53 de voturi, hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin hotărâre, se anulează prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi MANOLE în funcția de judecător al Curții Constituționale. Hotărârea a intrat în vigoare și este executorie la data adoptării și poate fi contestată, în termen de 30 de zile, cu cerere prealabilă adresată Parlamentului Republicii Moldova.

În aceeași zi, Parlamentul a adoptat, cu 56 de voturi, în cadrul ședinței plenare de astăzi, Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform Hotărârii, Boris Lupașcu a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Hotărârea a intrat în vigoare la data adoptării și poate fi contestată în instanța de judecată în termenul prevăzut de art. 209 din Codul administrativ.

Astfel, în seara zilei de vineri, judecătorul constituțional Liuba ȘOVA a emis decizia unilaterală prin care a suspendat ambele hotărâri parlamentare.

Potrivit deputatului Bolea, Curtea nu poate examina astfel de sesizări. Socialistul face trimitere la o decizie anterioară.

loading...

Comments are closed.