BREAKING NEWS // Lagardere rămâne unicul pretendent la spațiile din AIC, iar Procuratura Anticorupție solicită acte despre licitație

 

La situația de astăzi, compania Lagardere Travel Retail este unicul pretendent la spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău, chiar dacă termenul de înaintare a dosarelor a fost prelungit cu 3 săptămâni, în baza aceluiași caiet de sarcini care a împiedicat și alte companii internaționale să aplice la procedura organizată de către AIC cu acordul Agenției Proprietății Publice.

Potrivit reprezentanților AIC, până în prezent, spațiile comerciale nu au fost vizitate de către alți potențiali ofertanți, iar alte dosare de participare nu au mai fost înregistrate.

Pe de altă parte, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat la sfârșitul lunii ianuarie și a început cercetările în cazul licitației de la Aeroportul Internațional Chișinău, iar la începutul lunii aprilie, având acumulate mai multe probe, a fost inițiat un proces penal.

”La 25.01.2024, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat referitor la un articol publicat prin intermediul mijloacelor de informare, și anume www.luchianiuc.com/blog – „Ap ce, concurs viciat pentru preluarea spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău? Sau ”prosto” o favorizare a franțujîlor?”, ca rezultat a fost inițiat un proces penal înregistrat în Registrul Nr.1 al al PA cu nr.1-26pr/24 din 03.04.2024”, este scris în demersul PA din 14 aprilie curent către conducerea AIC.

”Analizând materialele acumulate și, respectiv, datele și informațiile difuzate în mass-media cu referire la organizarea licitației pentru darea în locațiune a spațiilor comerciale de alimentație publică și comerț din incinta AIC, denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și și echitabil de organizare a licitației publice, care în consecință lezează interesul statului”, scrie în același demers prin care Alexandru Cernei, procuror anticorupție, a solicitat conducerii AIC să prezinte mai multe documente.

La sfârșitul lunii martie curent, AIC a anunțat că a prelungit cu 3 săptămâni concursul pentru preluarea spațiilor comerciale din cadrul Aeroportului Chișinău, singurul ofertant înregistrat până la expirarea termenului limită fiind Lagardere, o companie înregistrată într-un cămin din sectorul Buiucani al capitalei.

Referitor la licitație, în spațiul public s-a vorbit că procedura ar fi fost măsluită cu implicarea lui Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii. Spînu a negat aceste informații, precum și faptul că s-ar fi întâlnit cu reprezentanții Lagardere. Ulterior s-a aflat că acesta a avut o întâlnire cu partenerii companiei Lagardere, la Paris, iar alături de el s-au aflat inclusiv fostul șef interimar al AIC, un secretar de stat, șeful APP și alte persoane.

”La începutul acestei săptămâni, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a întreprins o vizită de lucru la Paris, unde s-a întâlnit cu reprezentanții mai multor companii care proiectează, construiesc, finanțează și operează aeroporturi în întreaga lume”, este scris în comunicatul de presă din 06 octombrie 2023.

”În cadrul întâlnirilor au fost analizate condițiile în care Republica Moldova ar putea atrage o astfel de companie în calitate de partener strategic pentru dezvoltarea Aeroportului Chișinău”, este scris în același comunicat oficial.

Sursa: zdg.md
Sursa: zdg.md
Total
0
Shares
Total
0
Share