Alte știri

BREAKING NEWS // Reacția lui Igor Dodon, după ce CC a emis avizul pozitiv pentru dizolvarea Parlamentului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Liderul PSRM, Igor Dodon nu recunoaște decizia Curții Constituționale privind dizolvarea Parlamentului. Într-un mesaj, Igor Dodon susține că 3 din cei 5 membri ai Curții Constituționale au uzurpat puterea de stat în interesul președintelui țării. În replică, susține Igor Dodon, cei trei judecători ai CC ar putea primi vot de neîncredere din partea Parlamentului, exact ca și în vara lui 2019.

”Majoritatea judecătorilor Curții Constituționale (trei din cinci) astăzi, prin decizia lor, au uzurpat Curtea Supremă a Moldovei în interesele politice ale președintelui țării, încălcând astfel grav normele constituționale, propriile decizii preluate în ultimii ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția.

Decizia de astăzi este comparabilă cu deciziile Curții Constituționale din iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să folosească Curtea Constituțională de buzunar pentru a dizolva parlamentul și a convoca alegeri parlamentare anticipate în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. Aceste încercări au fost recunoscute în 2019 de majoritatea parlamentară și de comunitatea internațională ca uzurpare a puterii, au fost ulterior declarate ilegale, iar membrii Curții Constituționale au primit un vot de neîncredere și au demisionat.

Sunt sigur că am asistat cu toții la încercările de uzurpare a puterii de către Maia Sandu folosind trei judecători ai Curții Constituționale în stilul unui oligarh fugar.

Răspunsul la aceste încercări poate fi același ca în 2019: nerecunoașterea deciziei Curții Constituționale, un vot de neîncredere față de trei membri ai Curții Constituționale, cu solicitarea privind demisia lor, un apel către partenerii internaționali pentru a interveni și a opri aceste încercări de o lovitură de stat constituțională pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”, a transmis Dodon.

Amintim că judecătorii care au permis dizolvarea Parlamentului sunt Domnica Manole, propusă în funcție de către PPDA, Nicolae Roșca și Liuba Șova, ultimii fiind susținuți și înaintați la funcția de judecători de către sau prin intermediul PAS. Roșca a fost și membru al echipei de conducere a PAS.

loading...

Comments are closed.