Politic

Ca în această zi, anul trecut cetățenii Republicii Moldova au ales direct președintele

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pe 30 octombrie 2016 în Republica Moldova s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale, după ce prin decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016 s-a revenit la alegerea Preşedintelui prin vot direct de către cetăţeni.

Primul tur de scrutin din 30 octombrie 2016 cu o rată de participare de 50.95% a fost validat, fiind depăşit baremul de validare al alegerilor de 1/3 din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale. Deoarece nici-unul dintre cei 9 candidaţi la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50% din voturile valabil exprimate, un al doilea tur de scrutin a fost organizat pe 13 noiembrie 2016.

Lupta s-a dat dintre primii doi candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 30 octombrie — Igor Dodon şi Maia Sandu. Prezenţa la vot a fost de 53.45%, iar Igor Dodon a fost ales în funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Menționăm că Republica Moldova fiind o țară parlamentară, șeful statului are un rol mai mult simbolic, deciziile politice majore fiind luate de Parlament și implementate de Premier împreună cu cabinetul său de miniștri.

 

loading...

Comments are closed.