Politic

Candu exclude PSRM-ul din ecuație: Dacă va trebui, ne vom așeza la discuții cu Năstase, Sandu și Băsescu. Numai nu cu PSRM!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrian Candu spune că după alegerile din 2018, Partidul Democrat este gata să se așeze la masa de discuții și cu Maia Sandu, și cu Andrei Năstase și cu Traian Băsescu. Deschiderea democraților nu este valabilă, însă, și în cazul PSRM – formațiune cu care ei au viziuni diametral opuse. Declarațiile au fost făcute aseară la emisiunea „Important” de la TVC21.

Andrian Candu a condamnat vehemența cu care PAS și PPDA exclud posibilitatea oricăror discuții cu PDM. Pentru a se face mai înțeles, el a dat exemplul unui exercițiu post-electoral: dacă după alegerile din 2018 ajung aceste partide în Parlament împreună cu PD și PSRM, iar partidele pro-europene adunate într-o alianță ar putea face majoritate pentru a nu le permite socialiștilor să preia puterea, ele ar trebui să se așeze la masa de discuții reieșind din viziunea comună – cea pro-occidentală. În caz contrar, țara va merge în anticipate, iar electoratul pro-european se va dezamăgi, va sta acasă, iar socialiștii au toate șansele să revină pe „cal alb” cu majoritate în Parlament, scrie deschide.md

„Avem aceleași viziune despre cum trebuie construite lucrurile în următorii patru ani de zile (n.r. PD, PAS și PPDA). De aceea trebuie să ne așezăm și să discutăm asupra unui acord de coaliție, asupra unui program de guvernare. Când este vorba despre viitorul acestei țări trebuie să lăsăm deoparte emoțiile, afecțiunile sau neafecțiunile. Mie personal, nu-mi place nici Andrei Năstase, nici Maia Sandu, dar trebuie să gândim la rece și să reieșim din interesul acestei țări”, a argumentat el.

Candu nu a exclus scenariul post-electoral presupus de moderatorul emisiunii: Năstase – președinte al Parlamentului, Candu și Maia Sandu – vicepreşdinţi, iar Plahotniuc – premier. „Nu contează, cine și în ce funcție, da DA, într-o coaliție așa trebuie să fie!”

Același lucru l-a spus și despre Traian Băsescu și Partidul Unității Naționale pe care îl conduce fostul președinte al României. Candu a declarat că nu are nimic împotriva faptului că politicianul de la București să-și recapete cetățenia moldovenească și să devină deputat în Parlamentul de la Chișinău. El s-a arătat convins că PD va putea găsi numitor comun cu un partid unionist, pentru că exista experiența coaliției cu PL. Candu e evaluat PUN-ul cu suficiente șanse de accedere în Parlament, dacă implicarea lui Traian Băsescu va ține ritmul început. Or în opinia lui, „bazinul unionist depășește pragul electoral”.

Fiind rugat de moderator, președintele Parlamentului a caracterizat-o pe Maia Sandu din punct de vedere a calităților și (ne)calităților pe care aceasta le are ca politician.

„Maia Sandu are unele calități bune: în primul rând, este pro-occidentală, așa cum sunt și eu, și are viziunea pe care o are și PDM – deschidere față de UE, integrarea în UE ș.a. Bineînețeles că am sesizat și calități mai puțin pozitive. Ele țin de tot ce înseamnă comunicare și management. La conducerea unui stat, ca și la conducerea unei instituții, trebuie să fie persoane care pot administra, inclusiv, crize – să știi să analizezi la rece, să iei decizii rapide, să știi să asculți, nu doar să auzi opinii. La conducerea statului trebuie să fie persoane care știu să reacționeze ca atare. În opinia mea, Maia Sandu nu este omul care să poată reacționa în situații de criză. Trebuie să mai ai anumite calități de comunica, de a lucra cu oamenii și eu, iarăși, am simțit că ea nu le are”, a declarat speakerul.

Candu a exclus categoric orice alianță cu PSRM în condițiile în care viziunile lor privind dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova, sunt diametral opuse.

În contextul acelorași discuții, oficialul s-a arătat convins că PD va ajunge în viitorul Parlament.

Întrebat dacă Vlad Plahotniuc va ieși la dezbateri publice în campania electorală, Andrian Candu a spus „cu siguranță, pentru că orice soldat se vrea general”.

 

loading...

Comments are closed.