Politică

Capturarea PG începe: Deputații PAS propun ca Maia Sandu să poată iniția evaluarea Procurorului General și ulterior să-l demită

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a, propun introducerea unui mecanism de verificare a activității Procurorului General, cât și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor. Respectiv, ar urma aplicarea sancțiunii disciplinare sau dispunerea revocării din funcție, transmite Telegraph.md

În cadrul ședinței de astăzi, Comisia juridică, numiri și imunități, a aprobat unanim raportul la PROIECTUL de modificare a Legii cu privire la Procuratură.

Conform documentului, în scopul aprecierii activității, nivelului de cunoștințe și aptitudinilor profesionale, a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se vor evalua anual de către comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

Evaluarea performanțelor Procurorului General se va putea iniția la sesizarea Președintelui Republicii Moldova sau a cel puțin 3 membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General va fi constituită din 5 membri, dintre care unul este propus de Președintele țării, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.

„În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General”, se arată în nota informativă.

La fel, funcția de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General va putea fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin 10 ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de Președintele Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public.

Suplimentar, se propune reglementarea privind posibilitatea suspendării din funcție a Procurorului General în cazul în care, în privința acestuia a fost pornită urmărirea penală. La rândul său, Președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.

Proiectul a fost avizat pozitiv de majoritatea comisiilor parlamentare permanente și va fi transmis spre aprobare în ședința plenară.

Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați din Fracțiunea parlamentară “Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Citește și: NEWS ALERT // Magistrații judecătoriei Buiucani au decis să-l anunțe pe Veaceslav Platon în căutare

 

loading...

Comments are closed.