Care sunt beneficiile și dezavantajele trecerii la ora de vară

Sfârșitul lunii martie vine cu un moment important pentru mulți dintre noi.

Trecerea la ora de vară ne va permite să ne bucurăm mai mult de lumină și astfel să avem zile mai lungi. Experții explică care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă. Iată care este istoria din spatele acestei schimbări.

Ora de vară este un sistem pentru trecerea uniformă a ceasurilor astfel încât să se prelungească orele de lumină în timpul lunilor de vară. În țările din emisferă nordică, ceasurile sunt de obicei date cu o oră înainte la sfârșitul lunii martie sau aprilie și sunt date înapoi cu o oră la sfârșitul lunii septembrie sau în octombrie.

Care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă?

Dacă te întrebi care este ora normală, cea de vară sau cea de iarnă, află că specialiștii au tendința de a susține adoptarea orei de iarnă, anume ea coincide cu ora astronomică.

Ora de vară însă este preferată, deoarece crește timpul de lumină. Mai multe studii realizate de specialiștii din SUA au arătat că alegerea orei de vară ar putea duce la scăderea numărului de accidente rutiere.

Motivul a fost acela că, potrivit statisticilor, cele mai multe accidentelor fatale au loc pe perioada nopții.

Totodată, s-a precizat faptul că trecerea la ora de vară ar putea fi benefică și pentru scăderea ratei de infracțiuni.

Specialiștii au fost de părere că cele mai multe infracțiuni ar avea loc după căderea serii. Există și alte avantaje ale acestei ore, mai spun specialiștii.

Totodată, studiile au arătat că expunerea la razele soarelui ajută la sinteza vitaminei D. Acest lucru îmbunătățește semnificativ starea de spirit prin reducerea anxietății și a stărilor de neliniște.

De-a lungul timpului s-a discutat despre renunțarea la ora de iarnă. Această propunere a rămas la nivelul de proiect și nu a fost luată o decizie definită.

Cum a început folosirea orei de vară și a celei de iarnă

Practica aceasta a fost sugerată pentru prima dată de Benjamin Franklin în 1784. În 1907, un englez, William Willett, a militat pentru a pune ceasul înainte cu 80 de minute în patru etape a câte 20 de minute fiecare în luna aprilie și invers în septembrie. În 1909, Camera Comunelor britanică a respins acest proiect.

Mai multe țări au adoptat ora de vară în primul Război Mondial pentru a economisi combustibil prin reducerea nevoii de lumină artificială.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ceasurile au fost ținute continuu cu o oră înainte în unele țări. În Statele Unite ale Americii, ora de vară începe în ultima duminică din aprilie. Ora de vară se termină în ultima duminică din octombrie. În 1986, Congresul SUA a adoptat o lege care, începând cu anul următor, a mutat începutul orei de vară la prima duminică din aprilie, dar a păstrat aceeași dată de încheiere.

În 2007, ora de vară s-a schimbat din nou în Statele Unite. Data de început a fost mutată la a doua duminică din martie. Data de încheiere la prima duminică din noiembrie.

În majoritatea țărilor din vestul Europei, ora de vară începe în ultima duminică din martie și se termină în ultima duminică din octombrie.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share