Economic

Câte tone de fructe a exportat Moldova peste hotare în acest an

Pinterest LinkedIn Tumblr

A crescut cantitatea fructelor moldovenești care au fost comercializate piața externă în acest an, spun datele Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Astfel, au fost exportate din recolta anului curent 70,6 mii de tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceiași perioadă a anului trecut.

O creștere semnificativă s-a înregistrat la exportul de prune în stare proaspătă, – 31 mii de tone, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri se află încă aproximativ aceiași cantitate, care urmează a fi comercializată. Pentru prima dată, pe piețele din afara țării au fost comercializate 2129 tone de vișine, 5736 tone de piersici, 1906 tone de caise – toate în stare proaspătă.

Pe lângă piața Rusiei, unde exportul a crescut de trei ori, mere moldovenești au fost livrate în România – 406 tone, față de doar 59 tone în anul trecut, Cazahstan -180 tone, față de 20 tone în 2017, pentru prima dată au fost livrate mere în Irak -60 de tone și 20 tone în Bangladeș.

Totodată au mai fost încheiate tratate cu Canada privind comercializarea prunelor în stare proaspătă. Pomicultorii având posibilitatea să exporte fructe în Canada de la 1 octombrie 2018. La fel, au fost finalizate negocierile cu India, o țară cu potențial enorm de consum a merelor. Primele zeci de tone de produse vor fi livrate în această îndepărtată țară în cel mai apropiat timp.

loading...

Comments are closed.