Alte știri

Câți pacienți care s-au vindecat de COVID-19 au donat plasmă până acum și cum o pot face ceilalți

Pinterest LinkedIn Tumblr

Persoanele tratate de COVID-19 pot dona plasmă convalescentă pentru cei aflați în suferință, iar o singură prelevare poate ajuta 3 pacienți infectați cu COVID-19. Numărul persoanelor care au donat deja plasmă și a celor care solicită să o facă este în creștere, transmite Telegraph.md

Până la momentul actual, 20 de pacienți care au fost tratați cu succes de COVID-19 din țara noastră, au donat plasmă pentru a salva viața celor care se află în stare gravă. Lucru îmbucurător este și faptul că oamenii se oferă singuri să-i ajute pe cei bolnavi și se programează pentru a fi donatori, chiar și în weekend.

Potrivit Centrului Național de Transfuzie a Sângelui plasma acestora conține anticorpi împotriva Covid-19. Acești anticorpi au oferit o modalitate sistemului imunitar să lupte împotriva virusului pe parcursul bolii, astfel încât plasma celor vindecați poate fi folosită pentru a ajuta pe alții să lupte împotriva bolii.

Donatori de plasmă pot fi persoanele de gen masculin, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu suferă de careva boli cronice și au cel puțin 14 zile de însănătoșire completă (de la externarea din spital).

Menționăm că aceste persoane pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. În acest sens, instituțiile date dispun de tehnologii automatizate de colectare a plasmei, care permit recoltarea atât în condiții de staționar cât și mobile.

loading...

Comments are closed.