Politic

CC a sistat examinarea sesizării Partidului ”Șor” cu privire la prelungirea stării de urgență

Pinterest LinkedIn Tumblr

Examinarea sesizării prin care Partidul politic ”Șor” a solicitat controlul constituționalității hotărârii Parlamentului privind prelungirea stării de urgență a fost sistată de către Curtea Constituțională.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

În decizia din 26 ianuarie 2023, Curtea indică, precum că la examinarea documentului s-a constatat o paritate de voturi, iar din acest motiv nu a fost posibilă adoptarea unei decizii de inadmisibilitate, admitere sau respingere.

Sesizarea a fost semnată de către Marina Tauber, deputat. Ea a motivat că Parlamentul nu a argumentat necesitatea prelungirii stării de urgență și nu a stabilit exact care măsuri urgente pot fi adoptate de Comisia pentru Situații Excepționale.

”La prelungirea stării de urgență, legislatorul a acceptat propunerea Guvernului fără a formula vreo obiecție sau fără să analizeze măsurile care se impun, lăsându-i Comisiei o marjă discreționară largă în acest domeniu. Acest fapt i-a permis Comisiei să adopte măsuri care nu au nimic în comun cu depășirea stării de urgență. De asemenea, la prelungirea stării de urgență Guvernul nu a argumentat în ce măsură competențele obișnuite ale Guvernului și ale Parlamentului sunt insuficiente pentru depășirea stării de urgență și dacă era necesară delegarea unor competențe lărgite Comisiei. Autoarea observă că timp de aproximativ un an de zile de la declararea stării de urgență prin Hotărârea Parlamentului nr. 41 din 24 februarie 2022, circumstanțele și riscurile care au stat la baza declarării stării de urgență nu s-au schimbat”, a indicat Tauber în sesizarea sa.

În context, starea de urgență rămâne în vigoare.

loading...

Comments are closed.