Alte știri

Cea mai scurtă zi din an – în această duminică trecem la ora de vară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Duminică, 28 martie 2021, va fi cea mai scurtă zi din an. Ziua va avea 23 de ore în loc de 24. Ceasul se va da înainte cu o oră. Astfel ora 3:00 va deveni ora 4:00. Acest lucru se întâmplă în fiecare an în ultima duminică a lunii martie, iar la ora de iarnă se trece în ultima duminică a lunii octombrie, informează Moldova.org

Deși majoritatea dispozitivelor electronice, cum ar fi telefonul mobil și computerul, schimbă ora automat, să nu ignorăm ceasurile analoage din casă, la care ora trebuie schimbată manual.

De-a lungul timpului, schimbarea orei a adus nemulțumiri oamenilor din cauza că le afectează regimul obișnuit și sănătatea. Ora de vară se va schimba în majoritatea țărilor europene, în afară de Islanda, Belarus, Turcia, Georgia și Rusia.

Au existat propuneri încă începând cu anii 2015 și 2016 din partea membrilor Parlamentului European de a desființa ora de vară. Statele Uniunii Europene trebuiau să decidă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă, și din anul 2021 decizia trebuie pusă în practică.

După un sondaj web din anul 2018 cu participarea a 4,6 milioane de cetățeni europeni a fost votat pentru a nu schimba ceasurile de două ori pe an. În același an Comisia Europeană a propus încetarea schimbărilor sezoniere ale ceasurilor.

Într-un studiu realizat de Universitatea din Colorado se spune că efectele acestei tranziţii pot fi chiar periculoase. Unele persoane se confruntă cu o creştere a riscului de infarct timp de trei zile după schimbarea orei. Totodată, crește riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la oamenii cu vulnerabilităţi psihoemoţionale.

Citește și: De la începutul anului, peste 50 de permise de port armă au fost suspendate sau anulate

loading...

Comments are closed.