CEC anunță că la alegerile din 5 noiembrie în secțiile de votare va funcționa sistemul de înregistrare video

Comisia Electorală Centrală anunță că și în cadrul alegerilor locale generale de duminică, 5 noiembrie 2023, în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video.

CEC precizează că acest sistem nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ doar în ziua votării, va fi pornit în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și oprit până la intrarea în secția de vot a primului alegător.

Ulterior, va fi repornit în momentul în care se va încheia procesul de votare și va rămâne în funcțiune pe parcursul numărării și totalizării voturilor, după care va fi închis.

Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale.

Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă.

Comisia reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share