Cetățean ucrainean blocat la granița Moldovei, solicită intervenția autorităților pentru protejarea drepturilor sale

Boris Treigerman din Ucraina, cetățean israelian, care beneficiază în Republica Moldova de programul de protecție temporară, a făcut un apel oficial, în care a declarat că, la întoarcerea din Israel, unde s-a aflat pentru a-și perfecta actele oficiale, nu a fost lăsat să intre pe teritoriul Republicii Moldova și este ținut fără temei în zona de plecare a aeroportului din Chișinău, timp de aproape două zile. Mai mult, Treigerman a spus că la Chișinău se află fiul său minor, care a rămas singur, informează primul.md

„Am mers pentru câteva zile în Israel ca să îmi fac un nou pașaport. La întoarcere, am fost oprit la graniță și, absolut neîntemeiat, mi-a fost înmânat un document de interdicție de a intra în țară. La toate întrebările pe care le-am adresat polițistului de frontieră, nu am primit niciun argument și niciun act. Ofițerul nu a reacționat la declarația mea verbală că fiul meu minor a rămas în țară singur și că aceste acțiuni îi amenință viața și siguranța”, a spus Boris Treigerman.

El a mai menționat că avocatul său s-a adresat în instanță pentru a suspenda interdicția. După înregistrarea cererii în instanță, actele au fost transmise autorităților competente și, în primul rând, Poliției de Frontieră a Republicii Moldova. Conform legii, după aceea, efectul interdicției de intrare în țară trebuia să fie suspendat, iar autoritățile erau obligate să-l lase să treacă și să ajungă la copilul său. Cu toate acestea, chiar și după mai bine de o zi, nu există nicio reacție din partea autorității de frontieră.

Treigerman a reamintit că, potrivit Constituției, orice cetățean are dreptul la apărare în orice situație și, prin urmare, a cerut să fie lăsat avocatul să vină la el, lucru care la fel i-a fost refuzat.

„Și toate declarațiile mele, scrise de mână, au rămas și ele fără răspuns. Voi spune chiar mai mult, nici nu au vrut să le accepte și să le ia în considerare”, a spus el.

Boris Treigerman a subliniat că tratează aceste acțiuni ca presiuni, nerespectarea literei legii și care amenință viața fiului său minor. El a cerut Președintelui Republicii Moldova să intervină în această situație.

„Rog președintele să intervină. Sunteți garantul Constituției și, cred, trebuie să corectați faptul că unele autorități comit acțiuni ilegale”, a rezumat el.

La momentul redactării acestei știri, serviciile de presă ale Președinției și Poliției de Frontieră nu au comentat aceste declarații.

Total
0
Shares
Total
0
Share