Moțpan din Platforma DA despre acuzațiile că partidul e finanțat ILEGAL: “Regret că s-a întâmplat lucru acesta”

inselatorie, chiril motpan, platforma da, andrei nastase, jurnal tv

Chiril Moțpan, deputatul fracțiunii ACUM, Platforma DA, a declarat pentru IPN că banii au fost deja returnați către persoana juridică.

Deputatul Chiril Moțpan a declarat pentru IPN că situația a fost cauzată de o neînțelegere. „Legislația a fost schimbată și colegii care au făcut tranzacția nu au știut acest lucru. Noi reparăm această scăpare, banii au fost returnați și urmează să ne conformăm legislației. Eu regret că s-a întâmplat lucrul acesta”, a declarat Chiril Moțpan.

Amintim că în dimineața zilei de azi au apărut informații și dovezi cum că Blocul ACUM ar fi primit sponsorizări ilegale.

Blocul ACUM întrece măsura. Au fost acceptate donaţii de 200 mii lei în timp ce legea permite doar 12 salarii a câte 6975 lei. Art. 41 lit. e) din Codul electoral, plafoanele donaţiilor în contul „Fond electoral” pentru o campanie electorală constituie 6 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv din partea persoanelor fizice şi, respectiv, 12 salarii medii lunare pe economie pe anul respectiv din partea persoanelor juridice”, a denunțat în mod public Calmîc Ion, reprezentantul Partidului Național Liberal.

Conform prevederilor Codului Electoral, pentru finanțarea activității partidelor politice, grupurilor de inițiativă şi a campaniilor electorale pot fi utilizate doar resurse financiare provenite din activitatea de muncă, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurata pe teritoriul Republicii Moldova. Finanțarea directă şi/sau indirectă a grupurilor de inițiativă, precum şi susţinerea materială prin alte forme a campaniilor electorale ale concurenților electorali de către persoane fizice sau juridice se efectuează cu respectarea condițiilor din articolul 41 alin.(2) lit. a)-j). Astfel, plafonul general al mijloacelor financiare ce pot fi transferate pe contul „Fond electoral” al concurentului electoral se stabilește de către Comisia Electorală Centrală, luând ca bază de calcul un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală în care au loc alegerile.

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share