Social

Chișinăul regretă decizia OSCE de a nu convoca ședința în formatul 5+2 pe durata situației de urgență

Pinterest LinkedIn Tumblr

Chișinăul a luat act de decizia expusă de Reprezentantul Special al Președinției în Exercițiu la OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean în legătură cu inițiativa Chișinăului de a convoca, în regim de urgență, a reuniunii în Formatul 5+2.

Astfel, autoritățile de la Chișinău și-au exprimat regretul  că solicitarea motivată și argumentată a Chișinăului, privind subiectele de importanță majoră și vitală, cum ar fi viața și sănătatea cetățenilor, precum și accesul populației la asistența medicală în contextul barierelor ilegale de liberă circulație, nu au fost tratate cu atenție deosebită în contextul situației excepționale create de criza pandemică Covid-19.

La 10 aprilie 2020, reprezentantul politic în procesul de reglementare a conflictului transnistrean din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, a solicitat convocarea în regim de urgență a reuniunii în formatul 5+2 pentru a discuta măsurile și a identifica soluții rapide pentru intervenirea în situația Covid-19 din regiunea transnistreană.

În contextul informațiilor disponibile, Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință.

Chișinăul consideră că sănătatea persoanelor este înafara procesului politic, și în acest context va utiliza inclusiv alte instrumente pe care le are la dispoziție pentru a asigura soluționarea problemelor urgente ale cetățenilor Republicii Moldova.

Astfel, astăzi, Chișinăul va adresa un demers către reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății, prin care va solicita OMS  efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană, care este parte componentă a Republicii Moldova, pentru a se informa la fața locului despre realitățile crizei pandemice COVID 19.

Citește și: Autoritățile din Transnistria au sancționat încă 25 de persoane pentru nerespectarea carantinei

loading...

Comments are closed.