Actualitate

Chișinăul va renegocia condițiile creditului rusesc

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea de ratificare a acordului de creditare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, autoritățile de la Chișinău vor bate la ușa rușilor pentru a negocia un nou credit.

Declarația a fost făcută de șeful statului în cadrul emisiunii „Președintele răspunde”. Igor Dodon a precizat că deși conducerea țării nu este mulțumită de decizia CC, trebuie să găsească în mod urgent soluții pentru stabilitatea bugetară a Moldovei.

„Vom relua negocierile cu Federația Rusă pentru acest credit. Vom căuta și alte surse în paralel. Am avut o ședință cu premierul, cu colegii din Guvern, vom avea discuții cu juriștii pentru a lua o decizie în acest sens. Avem câteva probleme. Suntem în situația când patru miliarde de lei de credit de lei a fost anulate, apare un deficit de patru miliarde la buget. Avem un buget în situație de criză economică. Avem de ales între a tăia din cheltuieli, inclusiv sociale, care sunt foarte dureroase, sau să găsim alte surse de acoperire a acestei găuri”, a declarat Igor Dodon.

Totuși, șeful statului a dat asigurări că actuala conducere a țării poate face față situației:

„Vom face tot posibilul ca cheltuielile prevăzute să fie asigurate. Această guvernare este în stare să asigure salariile, pensiile, plățile sociale și investițiile în drumuri”.

Amintim că, joi, premierul Ion Chicu, a scris premierul pe pagina sa de Facebook că Guvernul va identifica sursele necesare pentru acoperirea găurii bugetare provocate de această decizie.

Joi, după mai bine de 10 ore de discuții și deliberări, magistrații Curții Constituționale au declarat înafara legii atât proiectul Acordului, Legea votată de Parlament, cât și Hotărârea aprobată de Guvern.

Citește și: Premierul Ion Chicu: Ridicarea stării de urgență nu înseamnă nerespectarea normelor epidemiologice

loading...

Comments are closed.