CNA împlineşte 20 de ani de la creare

Centrul Național Anticorupţie a împlinit 20 de ani de la creare. Directorul CNA, Iulian Rusu, dar şi mai mulţi oficiali, au transmis felicitări corpului de ofiţeri ai CNA şi au avut mesaje de sprijin pentru cei care desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a corupţiei.

În adresarea sa către efectiv, directorul CNA a menţionat că, în cei 20 de ani de activitate ai instituţiei, Centrul s-a manifestat ca o autoritate capabilă să gestioneze dosare de mare corupţie, precum şi de corupţie sistemică. “Am descoperit la CNA o echipă unită și profesionistă care poate oferi societății schimbarea mult așteptată. Instituția are un mandat social imens și o deschidere, fără precedent, de la instituțiile-partenere, de la autoritățile statului și de la partenerii externi. Nu suntem singuri în această misiune, iar acest privilegiu trebuie valorificat. Ceea ce trebuie să facem, e să avansăm curajos și determinat. Să ne concentrăm și să perseverăm în misiunea noastră de a oferi oamenilor speranța că în această țară putem trăi fără mită”.

Prezent la festivitate, preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exprimat încrederea că Centrul Național Anticorupție are tot sprijinul, atât la nivel instituțional, cât și politic, pentru a livra rezultate. “Societatea vrea schimbări rapide, în termeni proximi. Oamenii așteaptă de la instituțiile statului acțiuni palpabile, care să le îmbunătățească viața. Pentru aceasta, CNA trebuie să acționeze dur și incisiv, pe toate dimensiunile, ca să descurajeze orice tentație a celor, care vor să folosească situația complicată, prin care trece țara noastră, pentru a se îmbogăți”.

În luarea sa de cuvânt, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a dat asigurări că va susţine promovarea acelor modificări legislative pentru a elimina impedimentele care stau în faţa realizării eficiente a sarcinilor care îi revin CNA. “La nivel de minister și guvern vom acorda tot suportul necesar pentru a promova inițiativele Centrului, iar de la CNA așteptăm să avanseze ferm în instrumentarea cazurilor de mare corupție”.

Cu mesaje de felicitare au venit și procurorul general interimar, Dumitru Robu și adjunctul Procuraturii Anticorupție, Ion Munteanu. Oficialii au menționat că CNA, împreună cu procurorii au o sarcină responsabilă și importantă, iar pentru realizarea ei trebuie să muncească în unison. “Ca să obținem succese în lupta contra corupției, avem nevoie de efort conjugat, de sprijin reciproc, să acționăm ca un tot întreg. Doar împreună, cu determinare și integritate, vom obține rezultatele scontate”, a declarat procurorul general interimar. În alocuțiunea sa, procurorul-adjunct al PA, Ion Munteanu, și-a exprimat aprecierea pentru devotamentul și unitatea echipei CNA. “Vreau să vă văd la fel de uniți și la fel de concentrați pe activitățile comune pe care le desfășurăm împreună. Felicitări, dragi colegi”, a spus Munteanu.

Cu prilejul aniversării, mai mulţi ofiţeri au primit distincţiii speciale, grade şi menţiuni în semn de recunoștință pentru profesionalismul manifestat în exercitarea atribuțiilor de serviciu.

Amintim că, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a fost fondat în anul 2002. Zece ani mai târziu, în urma unei ample reforme, CCCEC devine Centrul Național Anticorupţie, renunţând la competenţa de combatere a infracţiunilor economice şi fortificând componenţa de prevenire şi combatere a corupţiei. Printre principalele atribuţii ale instituţiei se numără efectuarea investigaţiilor operative, a urmăririi penale, a expertizei anticorupţie şi judiciare, a activităţii analitice, celei de testare şi evaluare a integrității profesionale, celei de recuperare, dar şi de educaţie anticorupție.

În prezent, efectivul CNA este format din funcţionari publici şi funcţionari cu statut special. Echipa Centrului dispune de personal secret, care asigură activitățile speciale de investigaţie, dar şi de o subdiviziune de intervenţie operativă, care asigură buna desfăşurare a acţiunilor de urmărire penală şi efectuează escortarea figuranţilor în dosarele CNA şi ale Procuraturii. Pe lângă CNA, activează o echipă de voluntari anticorupţie care, alături de ofiţerii Centrului, promovează politicile de integritate în mediul tinerilor.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share