Social

Cod portocaliu de rujeolă pe întreg teritoriul țării! Câte cazuri au fost confirmate deja?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Peste 70 de cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate pe teritoriul țării, cu opt mai mult față de acum trei zile. Alte circa 140 de cazuri de rujeolă au fost confirmate de la începutul lunii august, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, cazurile suspecte și confirmate sunt înregistrate în raioanele: Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Ungheni, Taraclia, Cahul, Hâncești și Cantemir.

În prezent, cazurile suspecte sunt în proces de investigare. Totodată, pacienții bolnavi de rujeolă sunt izolați și se află sub supravegherea medicilor.

Pe întreg teritoriul țării se menține Codul portocaliu de rujeolă. Astfel, până la începutul noului an școlar, toți copiii urmează a fi vaccinați. La fel, elevii care nu sunt vaccinați nu vor fi admiși în instituțiile de învățământ.

De la începutul anului au fost înregistrate 171 cazuri confirmate de rujeolă. În luna august, numărul cazurilor a crescut semnificativ. În ultimii zece ani, în Republica Moldova rata imunizării a constituit 95 la sută, iar acum aceasta este de până la 87 de procente. Focare de rujeolă există și în țările vecine Ucraina și România.

Medicii epidemiologi reamintesc populaţiei că rujeola este o maladie extrem de contagioasă şi se răspândește rapid. Boala se transmite de la o persoană la alta prin aer cu picături în urma strănutului, tusei şi a contactului cu persoana infectată. Primul semn al infecţiei este febra înaltă, care se menține 1-7 zile. Erupţiile generalizate apar după 3-4 zile de la debutul febrei. Pneumonia este cauza cea mai frecventă de deces în rujeolă.

Rujeola poate fi prevenită doar prin vaccinare. În Republica Moldova, vaccinarea este efectuată cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului şi a rubeolei (ROR), la vârstele de un an, 6-7 ani, 14-15 ani. Vaccinarea este gratuită pentru toate persoanele eligibile.

loading...

Comments are closed.