Actualitate

Comisia Educație a Parlamentului a dat aviz pozitiv proiectului de lege privind anularea BAC-ului

Pinterest LinkedIn Tumblr

Absolvenții de liceu nu vor susține examenele de bacalaureat anul acesta, ci vor primi dipome de absolvent în baza mediilor ultimilor trei ani la disciplinele de bază.

Proiectul de lege privind anularea BAC-ului pentru absolvenții claselor a 12-a din acest an a fost avizat pozitiv de Comisia educație din Parlament.

Membrii Comisiei au propus însă și un amendament la proiectul care urmează să fie votat în două lecturi de Legislativ. Astfel, dacă elevii de anul acesta de licee vor absolvi în baza mediilor, restanțierii de anul trecut ar putea avea totuși șansa de a susține BAC-ul.

Pentru introducerea acestui amendament au optat majoritatea membrilor Comisiei parlamentare Educație. Deputații consideră că ar fi o discriminare ca cei care au picat examenele anul trecut să nu aibă șansa de a le susține nici anul acesta.

„Au picat examenele anul trecut, s-au mai pregătit un an, au plătit pentru lecții particulare. Ei ce trebuie să facă? Li se îngrădește dreptul la continuarea studiilor”, a subliniat deputata Maria Ciobanu.

De aceeași părere a fost și deputatul Lilian Carp, care a propus ca examenele de BAC pentru restanțieri să fie organizate cât mai curând, cu respectarea normelor epidemiologice.

„Există posibilități tehnice ca ei să stea la distanță socială unul de altul, câte 5-6 copii într-o clasă”, a menționat Carp, sugerând că cei în jur de două mii de restanțieri din anul trecut pot susține examenele în centrele naționale de BAC.

Ministrul Educației, Igor Șarov a menționat că ministerul pe care îl conduce este pregătit tehnic să dea starul examenelor chiar din 23 iunie, însă i se pare o decizie riscantă.

„Considerăm că pentru 23 iunie este foarte riscant să organizăm. Putem oare risca noi cu sănătatea celor 2 mii de copii care vor intra în auditoriu?”, a spus Șarov.

Același lucru îl susține și directorul Agenției de Evaluare, Anatol Topală: „Tehnic, nou suntem gata de examene pentru 23 iunie, dar este o incertitudine, când poți să exaninezi examenele fără riscuri”.

Astfel, potrivit avizului Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, restanțierii din anul trecut și persoanele care vor să susțină BAC-ul prin externat vor putea da proba atunci când va permite situația epidemiologică din țară. Proiectul urmează să fie supus votului în două lecturi în Parlament.

Citește și: Zinaida Grecianîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Ungariei în țara noastră. Care au fost temele abordate

loading...

Comments are closed.