Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova cere măsuri de protecție socială a cetățenilor afectați de COVID-19

Un număr impunător de salariați a fost afectat de pandemie. Măsurile restrictive adoptate în vederea limitării infectării populației au dus la diminuarea activității economice în majoritatea sectoarelor economiei naționale și la înrăutățirea situației social-economice din țară. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cere aplicarea unor măsuri de durată, care ar prevedea protecția socială a cetățenilor, informează IPN

CNSM solicită achiziționarea vaccinurilor de la diferiți producători autorizați, în funcție de solicitările populației, acordarea zilelor libere în ziua vaccinării și zilei următoare, compensarea cheltuielilor salariaților din fondul asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru testarea la COVID-19.

Sindicaliștii mai cer acordarea unor vouchere/tichete populației afectate de pandemie, care să poată fi utilizate pentru procurarea produselor alimentare autohtone, reducerea cotei TVA la produsele și mărfurile produse pe teritoriul Republicii Moldova, lichidarea restanțelor la plata salariilor pentru angajații Î.S. „Сalea Ferată din Moldova”, elaborarea unui mecanism de susținere a familiilor cu copii în caz de închidere a instituțiilor de învățămînt sau desfășurării procesului educațional fără prezență fizică.

Totodată, CNSM solicită digitalizarea rețetelor medicale în vederea limitării deplasării pacienților cu boli cronice la instituțiile medicale doar pentru primirea rețetelor compensate, lărgirea listei de medicamente compensate aferente tratamentului COVID-19 la domiciliu și reabilitării în condiții de domiciliu post-COVID, acordarea biletelor pentru reabilitarea medicală în sanatorii, în mod prioritar, persoanelor care au suferit de pe urma infectării cu COVID-19.

Citește și: Garanţii de muncă pentru salariaţii în vârstă de până la 18 ani

Total
0
Shares
Total
0
Share