Consilierul lui Zelenski: Președintele ucrainean nu va merge la summitul NATO dacă liderii săi au un ”deficit de curaj”

Ucraina dorește să primească o invitație pentru a începe procesul de aderare la NATO la summitul alianței militare din iulie, iar președintele Volodimir Zelenski nu va participa dacă liderii nu dau dovadă de „curaj”, a declarat un consilier prezidențial pentru Reuters.

Ihor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului Președintelui a menționar că Kievul dorește ca summitul NATO din 11-12 iulie de la Vilnius să ofere un răspuns la cererea de aderare la NATO pe care Ucraina a depus-o la 30 septembrie anul trecut.

„Această cerere este acum pe mesele liderilor aliaților NATO. Summitul de la Vilnius ar fi un început foarte bun pentru a răspunde acestei cereri. Și prin răspuns, ne referim la invitația de aderare, care este doar prima etapă”, a spus el.

Aliații Kievului sunt împărțiți cu privire la cât de repede ar trebui Ucraina să adere la NATO, iar unele guverne occidentale se tem de orice mișcare care ar putea duce alianța mai aproape de războiul cu Rusia.

Consilierul lui Zelenski a recunoscut că Kievul nu poate adera la blocul de 31 de membri în timp ce Rusia poartă război Ucrainei.

„Ceea ce cerem este să începem procedura”, a continuat acesta.

Ucraina consideră că lupta sa împotriva invaziei Rusiei demonstrează că este demnă de admitere NATO și, de asemenea, a arătat că este deja o parte cheie a securității transatlantice, a transmis oficialul.

Totodată, el a subliniat că „nu are rost” ca Volodimir Zelenski să meargă la summit dacă Kievului nu i se dă un „semnal” la întâlnire. Șeful său de cabinet a spus că președintele ucrainean va decide în ajunul summitului dacă va merge sau nu.

Amintim că în perioada 11-12 iulie Lituania va găzdui Summitul NATO. Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenbeg a precizat că în repetate rânduri că Summitul va transmite Ucrainei un mesaj clar de angajament. De asemenea pe agendă vor fi incluși următorii pași ai NATO pentru a consolida descurajarea și apărarea Alianței, precum și un angajament mai ambițios de investiții în apărare.

Recent, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că speră ca la summitul NATO de la Vilnius liderii statelor din Alianța Nord Atlantică să accepte menționarea Republicii Moldova în documentul final al reuniunii.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share