Consiliul de Securitate al ONU nu a adoptat nicio rezoluție cu privire la războiul dintre Israel și Hamas

O nouă reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU și un nou eșec: Consiliul, format din 15 membri, profund divizat, nu a adoptat nicio rezoluție cu privire la războiul dintre Israel și Hamas. Se întâmplă deja a patra oară, scrie Moldova1.md

Reprezentantul Palestinei a făcut apel pentru încetarea focului și salvarea vieților palestinienilor nevinovați, iar ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, a promis că va purta o stea galbenă, steaua lui David, până când Consiliul de Securitate al ONU va condamna „atrocitățile Hamas” și va cere „eliberarea imediată” a ostaticilor.

Un raport al ONG-ului “Save the Children” arată că aproape 3.200 de copii au fost uciși în Gaza în trei săptămâni, depășind numărul de copii omoriți anual în toate zonele de conflict din lume din ultimii patru ani. Comisarul Agenției ONU pentru Refugiați consideră că nu poate fi vorba despre victime colaterale. Totodată, el a anunțat că în conflict și-a pierdut viața și un număr mare de lucrători umanitari.

„Am pierdut 64 de colegi în puțin peste trei săptămâni. Ultima dispariție tragică confirmată a avut loc acum două ore. Samir, șeful securității și siguranței în Orientul Mijlociu, a fost ucis împreună cu soția și cei opt copii ai săi. Acesta este cel mai mare număr de lucrători umanitari ai ONU uciși într-un conflict într-un timp atât de scurt”, a declarat comisarul general al Agenției ONU pentru Refugiați, Philippe Lazarini.

Reprezentantul Palestinei, Riyad Mansour, a pledat în fața Consiliului de Securitate să trateze poporul palestinian cu demnitate și să-i salveze pe palestinienii din Gaza. Acesta a menționat că „nicio agresiune sau război nu va pune capăt acestui conflict și nu va rezolva această nedreptate, ci doar îl va extinde”.

„Am spus de nenumărate ori că nu există o soluție militară pentru acest conflict. Trebuie încă să demonstrăm că există una pașnică. Dovediți-ne că ne înșelăm. Fiecare minut contează. Fiecare minut reprezintă diferența dintre viață și moarte pentru palestinienii din Gaza”, a spus Riyad Mansour.

De cealaltă parte, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite și-a prins o stea galbenă în piept în timp ce s-a adresat Consiliului de Securitate. Acesta a promis că va purta insigna până când membrii acestei organizații vor condamna „atrocitățile” Hamas.

Erdan și alți membri ai delegației israeliene au purtat autocolante galbene cu Steaua lui David pe care scria “Never Again” (Niciodată din nou) în mijloc, ca afront la tăcerea Consiliului de Securitate.

„Vom purta această stea până când veți condamna atrocitățile comise de Hamas și veți cere eliberarea imediată a ostaticilor noștri. Mergem cu o stea galbenă ca simbol al mândriei, ca o amintire a faptului că am jurat să luptăm pentru a ne apăra. “Niciodată din nou” – este acum”, a subliniat Gilad Erdan.

Steaua galbenă a lui David a fost semnul obligatoriu instituit de naziști, pe care evreii au fost obligați să-l poarte ca să-i scoată în evidență în public. Astăzi, fixarea stelei este văzută ca o modalitate de a evoca Holocaustul. Timp de câteva săptămâni, Consiliul de Securitate este măcinat de diviziuni cu privire la război și la impactul acestuia.

Au fost respinse patru proiecte de rezoluții privind conflictul. Unele texte au fost blocate de Statele Unite, un aliat apropiat al Israelului, deoarece nu menționau dreptul Israelului de a se apăra.

O altă propunere a fost respinsă de Rusia și China, pentru că nu solicita în mod clar o încetare a focului. Adunarea Generală a ONU a adoptat vinerea trecută, cu o largă majoritate, o rezoluție fără caracter obligatoriu care cere un „armistițiu umanitar imediat”, fără a menționa însă Hamas. Israelul, prin vocea lui Gilad Erdan, a criticat textul, spunând că acesta „va rămâne o infamie”.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share