Consiliul UE a adoptat norme actualizate privind compoziția și etichetarea unor produse alimentare

Astăzi, Consiliul UE a adoptat în mod formal norme actualizate privind compoziția, etichetarea și denumirea mierii, a sucurilor de fructe, a gemurilor de fructe și a laptelui deshidratat.

Directivele actualizate privind micul dejun au scopul de a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză, de a asigura o mai mare transparență în ceea ce privește originea produselor și de a reduce frauda alimentară.

Adoptarea de astăzi a standardelor de comercializare revizuite pentru anumite produse alimentare pentru micul dejun demonstrează angajamentul nostru de a consolida producția europeană și de a combate frauda alimentară. O mai mare transparență le va permite consumatorilor să facă alegeri mai informate și mai sănătoase.

David Clarinval, viceprim-ministru și ministru pentru lucrătorii independenți, IMM-uri, agricultură, reforme instituționale și înnoire democratică al Belgiei

Principalele îmbunătățiri

Miere: În cazul amestecurilor de miere, noile norme vor clarifica etichetarea țărilor de origine, astfel încât să crească transparența și să combată fraudele legate de miere. Etichetarea va indica țările de origine în ordine descrescătoare, în funcție de greutate, inclusiv procentul pe care îl reprezintă fiecare țară.

Statele membre pot decide că, pentru mierea introdusă pe piață pe teritoriul lor, este permisă doar indicarea procentului celor mai mari patru cote, în cazul în care aceste țări reprezintă mai mult de 50% din amestec.

Sucuri de fructe: Se introduc trei categorii de sucuri de fructe, și anume „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr”, „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „sucul concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr” pentru a răspunde cererii tot mai mari de produse cu conținut redus de zahăr.

Datorită noilor standarde, mențiunea „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural” poate fi utilizată acum pe etichetă. Acest lucru este menit să îmbunătățească informarea consumatorilor, deoarece adesea consumatorii nu cunosc diferența dintre sucurile de fructe (care, prin definiție, nu pot conține adaos de zaharuri) și nectarurile de fructe.

Gemuri: Conținutul minim de fructe va crește de la 350 la 450 g per kilogram în gemuri și de la 450 la 500 g pe kilogram în gemurile extra. Acest lucru va contribui la reducerea cantității de zahăr din gemuri, permițând o alimentație mai sănătoasă și sprijinind piața fructelor.

Lapte: În cazul laptelui deshidratat, se va permite utilizarea tratamentelor prin care se obțin produse lactate deshidratate fără lactoză.

Legea va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Noile măsuri vor fi aplicabile în întreaga Uniune Europeană după doi ani.

Comisia (comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski) a propus revizuirea anumitor „directive privind micul dejun” în aprilie 2023, cu scopul de a actualiza standardele de comercializare existente ale UE și de a asigura utilizarea consecventă a acestora în întreaga UE.

Total
0
Shares
Total
0
Share