Alte știri

COVID-19 // Franța nu va mai prelungi starea de urgență

Pinterest LinkedIn Tumblr

În zona UE, unde doar în patru țări – Marea Britanie, Italia, Franța și Spania – s-au înregistrat peste 130.000 de morți, sunt tot mai puține cazuri noi și se extind măsurile de relaxare. Este şi cazul Franței, unde nu va mai fi prelungită, după 10 iulie, starea de urgență sanitară.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Guvernul de la Paris a aprobat ieri un proiect de lege ce fixează o perioadă tranzitorie în care vor mai fi menținute unele restricții de teama unei posibile revigorări a circulației virusului.

În proiectul de lege privind încheierea stării de urgenţă sanitare se arată că este necesară totuşi în lunile următoare o vigilenţă deosebită, astfel încât să poată fi gestionat corect un temut val doi epidemic.

După 10 iulie, este prevăzută o perioadă de tranziţie de patru luni, în care şeful guvernului îşi va păstra prerogativele de a putea limita deplasările şi accesul la transportul în comun, redeschiderea unor spaţii publice, precum şi adunările cu participarea unui număr mare de persoane.

Proiectul de lege prevede de asemenea şi prelungirea duratei de conservare a datelor personale colectate în sistemele informatice, aplicate în cadrul luptei cu epidemia, pentru a fi folosite în activitatea de cercetare, garantând desigur confidenţialitatea lor.

În cazul în care Franţa se va confrunta din nou cu epidemia, nu va mai fi aplicată izolarea la domiciliu a întregii populaţii, ci vor fi luate măsuri la nivel local, în funcţie de gravitatea situaţiei, în acele zone unde vor fi identificate focare noi.

Guvernul a confirmat oficial şi anunţul făcut cu două săptămâni în urmă, privind organizarea pe 28 iunie a turului doi al alegerilor municipale, care ar fi trebuit să aibă loc în martie, şi a fost amânat din cauza epidemiei. Următoarea etapă de relaxare a restricţiilor ar urma să fie aplicată din 22 iunie, numai că autorităţile intenţionează să ridice treptat anumite interdicţii înainte de această dată.

Astfel, restaurantele din regiunea pariziană, care nu au voie în prezent să servească decât la terase, vor fi lăsate să-şi redeschidă treptat şi sălile; şcolile vor fi încurajate să ajusteze protocoalele sanitare pentru a permite primirea unui număr mai mare de elevi, şi nu doar 15 într-o clasă, cât se acceptă în prezent.

Citește și: Pădurea Amazoniană a pierdut 10 000 de km2, cu 34% mai mult față de perioadă precedentă

loading...

Comments are closed.