CSM a avizat negativ proiectul de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor şi procurorilor. Care au fost motivele invocate

 

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au avizat negativ proiectului de hotărâre a Guvernului cu privire la aprobarea proiectului de Lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul ședinței CSM, scrie Unimedia.info

Demersul de avizare a parvenit de la Cancelaria de Stat. În urma examinării, proiectul a fost avizat negativ cu votul a patru membri ai CSM, pe motiv că prevederile legale contravin opiniei Comisiei de la Veneția și ar putea duce la blocaj în sistemul judecătoresc.

Anterior, Asociația Judecătorilor din Moldova și Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” au emis o declarație comună prin care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conceptul reformei judiciare propus de Guvern, în partea ce se referă la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor, așa-numitul „vetting” al judecătorilor. Asociațiile de judecători își exprimă, în primul rând, îngrijorarea cu privire la politizarea excesivă a acestui concept de reformă și proiectele de lege propuse spre adoptare, în regim de urgență. „Această evaluare extraordinară a judecătorilor și procurorilor, pare să fie mai degrabă o promisiune electorală, lipsită de argumente juridice, dar și de perspective de îmbunătățire reală a stării lucrurilor în sistemul justiției”, s-a menționat în declarație.

Judecătorii și candidații la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ) vor fi supuși evaluării externe. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat la data de 1 aprilie 2023, în a doua lectură.

Total
0
Shares
Total
0
Share