Cu cât se vor majora tarifele la gazele naturale în Republica Moldova? Ce spune ministrul Economiei

Cu cât se vor majora tarifele la gazele naturale în Republica Moldova, vadim brinzan maia sandu, guvernul sandu, gazprom moldovagaz, alianta acum psrm, 

Potrivit noului ministru al Economiei, Vadim Brînzan, tarifele la gale naturale ar putea fi majorate pentru cetățenii din Republica Moldova. Însă, ministrul nu poate spune deocamdată cu câte procente. Brinzan explică că fostul Guvern în frunte cu Pavel Filip trebuia să majoreze tarifele dar nu a făcut-o, prin urmare Guvernul Sandu va trebui să facă acest lucru.

„Am avut întrevederi cu șefii tuturor companiilor mari care își desfășoară activitatea în RM, atât în sectorul ce ține de gazele naturale, cât și referitor la energia electrică. Din păcate, ceea ce avem la moment, din cauză ca politicul s-a implicat mult în economie, asta a dus la distorsiunea proceselor economice, care a menținut artificial tarifele. În martie 2018, când trebuiau majorate tarifele la gazul natural, fiindcă au crescut prețurile de achiziție, tarifele au fost micșcorate, argumentul fiind că avem o pernă de economii și putem s-o folosim. În loc să ajusteze tarifele la realitate, ei le-au micșorat. Vine Moldovagaz și spune că perna asta de economii se termină degrabă. Mai mult, contractul cu Gazprom expiră la finele acestui an”, a explicat ministrul Economiei.
 

Brînzan a spus că, în prezent, se lucrează, împreună cu partenerii externi, pentru a găsi soluții. Totuși, tarifele ar urma să fie majorate, doar că nu se știe când și cu cât mai exact. „Se negociază cu Gazprom. Noi vrem să prelungim contractul pentru cel puțin doi ani. Sunt proiecte de anvergură. Asta trebuia făcut cu 20 de ani în urmă, să asigurăm securitatea energetică a statului. Care va fi decizia luată până la urmă pe tarife nu știu”, a subliniat noul ministrul al Economiei.

Amintim că precedentul ministrul al Economiei a fost Chiril Gaburici. Acesta a plecat de funcție odată cu demisia Guvernului Filip.

pretul la gase naturale, anre, maia sandu, pas, pavel filip, 20% reducere la tarife
Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share