Cum comentează analiștii politici protestul PAS din fața Președinției

Analiștii de la Chișinău spun că prin mişcarea protestatară formațiunea politică condusă de Maia Sandu se pregătește de alegeri şi că asta ar fi singura strategie pe care o au la dispoziţie, transmite Telegraph.md, cu referire la Politics.md

Totodată, experții i-au reamintit liderei PAS că, anterior, aceasta a recurs la acțiuni neconstituționale în ceea ce privește ocuparea unei funcții-cheie în domeniul justiției.

Analistul politic Corneliu Ciurea a declarat că protestul PAS-ului în fața Președinției reia tema tradițională de critică a guvernării pe zona justiției, prin exploatarea numirii lui Vladislav Clima la Curtea de Apel.

„Aceste acțiuni se vor înteți pe măsura apropierii campaniei prezidențiale și au un scop utilitar – de a submina în fel și chip pozițiile lui Dodon. Această critică ar fi fost mai eficientă dacă PAS n-ar fi fost la guvernare. Totuși, practicile utilizate de PAS-iști au demonstrat că fiind la putere acest partid este tentat să recurgă la acțiuni nedemocratice la o scară pe care actuala guvernare încă n-a atins-o”, a comentat Ciurea.

Jurnalistul Victor Nichituș este convins că asistăm, cel mai probabil, la startul mai multor acțiuni de protest pe care această formațiune politică le va organiza până la începutul campaniei electorale din toamnă

„Doamna Sandu este conștientă că există posibilitatea ca din cauza pandemiei de coronavirus să nu poată fi deschise mai multe secții de votare în străinătate acolo unde se află grosul simpatizanților ei politici din acest motiv va încerca, în mod cât se poate de firesc să preia inițiativa mișcărilor de protest care aparținea odinioară domnului Andrei Năstase. Este metoda prin care Maia Sandu încearcă să sondeze bazinul electoral al domnului Năstase și dacă poate să îl penetreze. Greu de spus dacă acest lucru îi va reuși, cert este că în lipsa unui candidat comun anti-socialist, toți acești candidați se vor canibaliza reciproc. Dacă își va înainta candidatura, doar Vladimir Voronin ar crea oarece probleme candidatului pe care îl va susține Partidul Socialiștilor moldoveni”, a afirmat Victor Nichituș.

Expertul politic Andrei Ilașciuc crede că manifestația de ieri este o sincronizare a mai multor partide care se declară de opoziție, iar scopul nu este decât să se dea în spectacol în prag de alegeri prezidențiale.

„Este evident că ei deja au dat start campaniei electorale. Ei au mai practicat flashmoburi, dar să nu uităm de așa o chestie, că suntem în luna august când în politica moldovenească mare activitate politică nu există. Dar totodată mai suntem și în pragul campaniei electorale, iar mie mi se creează impresia că partidele de opoziție vor căuta orice motiv sau pretext pentru a se face auziți, pentru a da de știre electoratului că noi suntem, noi activăm și suntem de straja adevărului și a constituționalității”, a opinat analistul.

Și administraţia prezidenţială a venit cu o reacție ieri în care afirmă că unii politicieni și-au început campania electorală și astfel cei din PAS își promovează sloganele electorale.

„Unii politicieni au început campania electorală și promovarea sloganelor înainte de termenul prevăzut de legislația electorală. Ei caută orice motiv, presupus, inventat sau închipuit, pentru a se manifesta politic în lipsa oricăror alte idei și inițiative cu adevărat folositoare pentru cetățeni. În particular, când vorbim despre Maia Sandu și justiție, să ne amintim că dumneaei, fiind prim-ministru în exercițiu, a comis fapte care s-au dovedit a fi neconstituționale”, este reacția serviciului de presă prezidenţial.

Citește și: DOC // Procurorii dezvăluie câte identități are Vlad Plahotniuc. Care sunt acestea

Total
0
Shares
Total
0
Share