Lifestyle

Cunoști ce este Ransomware? IGP vine cu recomandări de prevenire a atacurilor acestui program rău intenționat

Pinterest LinkedIn Tumblr

La începutul lunii octombrie curent, a fost lansată în mai multe state Campania mondială OnlineCrimelsRealCrime, care are drept scop sensibilizarea publicului despre igiena digitală.

În acest context, IGP informează că una dintre cele mai dăunătoare forme de malware este Ransomware, iar persoanele fizice și juridice sunt ținta unor atacuri tip ransomware tot mai frecvente, pe computere și alte dispozitive conectate la internet.

Acesta este un tip specific de malware care cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante.

Astfel, consecințele unui atac ransomware pot fi catastrofale și victimelor le este greu să se descurce odată ce computerul a fost infectat.

În context, Inspectoratul General al Poliției informează despre regulile de siguranță care pot fi adoptate pentru autoprotecție.

Cum să îl previi și ce să faci dacă computerul și datele au fost compromise:

  • Nu accesați link-urile sau atașamentele conținute de mesajele email suspecte înainte de a verifica în prealabil sursa/legitimitatea acestora.
  • Faceţi o copie de rezervă a tuturor datelor importante pe suporturi portabile, de exemplu pe un USB-flash, păstrați flash-ul într-un loc sigur.
  • Repetați periodic procedura pentru a păstra datele actualizate;
  • Nu deschideți orice atașament, chiar și documentele Microsoft Word și PDF pot conține viruși;
  • Asigurați-vă că Sistemul de operare al calculatorului Dvs. și baza de date a antivirusului este actualizată;
  • De asemenea, dacă există posibilitate, deschideți fișierele suspecte într-un mediu virtual (de exemplu VMware Player);
  • Dacă vă aflați în situația în care vi s-au criptate fișierele și vi se cere să plătiți răscumpărarea, nu faceți asta!
  • Răspândirea programelor ransomware și încercarea de a șantaja oamenii pentru a obține bani sunt activități ilegale în majoritatea țărilor din lume.

Citește și: Poliția Națională s-a alăturat Campaniei mondiale #OnlineCrimelsRealCrime, organizată de Interpol

loading...

Comments are closed.