Alte știri

ULTIMA ORĂ // Curtea Constituțională a anulat statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Curtea Constituțională a anulat statutul special al limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Hotărârea oficială a fost pronunțată câteva minute în urmă, după examinarea și admiterea sesizărilor înaintate de către PPDA și Octavian Țîcu, informează Telegraph.md

Citește și: Fosta echipă PLDM, tot mai prezentă în Președinția Maiei Sandu

Legea anulată astăzi de CC a avut la bază proiectul de lege elaborat de un grup de deputați din fracțiunea PSRM, care prevedea acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul Republicii Moldova la același nivel cu limba română.

Legea prevedea că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și /sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului.

Legea mai stipula că funcționarii publici erau obligați, la solicitare, să asigură traducerea în limba rusă, să primească cererile în limba rusă și să răspundă în limba în care a fost făcută solicitarea, iar pentru actele prezentate în alte limbi se anexează traducerea în limba de stat.

Hotărârea CC este definitivă și executorie din data pronunțării. Judecătorul Vladimir Țurcanu a avut opinie separată.

loading...

Comments are closed.