Datele BAROMETRULUI post-electoral: PAS, BeCS, Maia Sandu și Igor Dodon, în fruntea clasamentelor

Compania Date Inteligente SRL a realizat Barometrul post-electoral în perioada 21-28 iulie 2021. În cadrul sondajului au participat 1065 respondenți din 400 localități din toate regiunile țării, inclusiv din UT Stânga Nistrului. Datele au fost ponderate pentru a corespunde structurii pe gen, grupe de vârstă, mediu de reședință, regiuni și etnii.

Pentru prima dată de când au loc cercetări sociologice, mai mult de jumătate din respondenți (52.4%) consideră că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție corectă. Pe de altă parte, 36.4% din total consideră că lucrurile merg spre o direcție greșită.

La 10 zile după alegeri, fiind întrebați dacă duminica viitoare se vor desfășura alegeri parlamentare anticipate, din total respondenți, 37.6% respondenți ar vota Partidul Acțiune și Solidaritate; 21.3% – Blocul Socialiștilor și Comuniștilor; 5.8% – Partidul Politic Șor. Ar acumula mai puțin decât pragul electoral următoarele partide: Partidul Nostru – 3.1%; Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – 2.8%; Partidul Politic PACE – 1.0%; AUR Moldova -0.6%; Partidul Unității Naționale – 0.4%, Partidul Democrat din Moldova, Partidul Democrația Acasă și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei – câte 0.2%, respectiv Partidul Politic Congresul Civic și Partidul Politic Puterea Oamenilor – câte 0.1%.

Conform studiului, Maia Sandu se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor, ceea ce constituie 38.9%, fiind urmată de Igor Dodon cu 20.3%. Pentru restul politicienilor, respondenții au optat după cum urmează: Ilan Șor – 5.7%; Vladimir Voronin – 4.3%; Renato Usatii -3%; Ion Ceban – 0.9%; Irina Vlah – 0.8%; Vasile Costiuc și Igor Grosu a câte 0.5%; Andrei Năstase – 0.4%; Alexandru Slusari – 0.3% și Ion Chicu 0.2%.

În opinia respondenților, cei mai activi politicieni din ultimele 30 zile au fost Maia Sandu, cu un scor de 36% și Igor Dodon cu 17.3%. Clasamentul este continuat de Igor Grosu – 6%, Renato Usatîi – 5.4, Ilan Șor – 3.9%, Alexandru Slusari – 2.2%. De menționat că e pentru prima dată când Igor Grosu intră top-3 politicieni activi ai ultimei luni.

Fiind întrebați despre nivelul de implicare din ultimele 30 zile a reprezentanților partidelor, respondenții consideră Partidul Acțiune și Solidaritate ca cel mai activ partid, atribuindu-i 46.1% și Partidul Socialiștilor din Republica Moldova cu 22.9%. Printre cele mai active partide se enumeră și Partidul Politic Șor – 4.7%; Partidul Politic Partidul Nostru – 4.7%; Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr – 2.8%.

Barometrul Post-Electoral reflectă faptul că tendința de aderare la Uniunea Europeană este în creștere față de rezultatul Barometrului din iunie 2021, pe când tendința de aderare la Uniunea Euroasiatică este în descreștere. Astfel, 71.6% din respondenți sunt PRO aderare la Uniunea Europeană, iar pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică – 37.5%. În tendințele de creștere mai fac parte: tendința de unire cu România (41.2% pro, față de 40.4% din Barometrul electoral al lunii iunie) și tendința de aderare la NATO (27.7%).

Mai puțini cetățeni își doresc refacerea URSS (20.4%) și recunoașterea independenței regiunii transnistrene (25.3%). Totodată, 48.1% își doresc ieșirea Republicii Moldova din Comunitatea Statelor Independente. Prin urmare, conform studiului, majoritatea cetățenilor au opțiuni vectoriale pro-vest și tot mai puțini își doresc consolidarea relațiilor cu estul.

Citește și: Mihai Popșoi spune că informațiile răspândite de un deputat PAS sunt FALSE

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share