Alte știri

Datele Biroului Național de Statistică arată că producția agricolă a fost compromisă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Biroul Naţional de Statistică informează că producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile, în perioada ianuarie-iunie 2020 a însumat în preţuri curente 5119,5 mln lei, constituind 97,2% faţă de perioada respectivă a anului trecut.

Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 26,8%, care a fost influenţată de condiţiile climaterice extrem de nefavorabile din acest an.

Pentru roada anului 2020 gospodăriile de toate categoriile au semănat 1521,0 mii ha sau cu 9,0 mii ha (cu 0,6%) mai mult faţă de anul 2019. Condițiile climaterice nefavorabile din anul curent au dus la compromiterea considerabilă a suprafețelor culturilor de toamnă pentru boabe și masă verde. Astfel, până la încheierea semănatului culturilor de primăvară în întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești au fost compromise 60,3 mii ha de culturi de toamnă, din care 43,1 mii ha semănături de grâu, 9,1 mii ha – de rapiță și 7,9 mii ha – de orz. Totodată, suprafața culturilor de primăvară, semănate pe suprafețele de culturi de toamnă compromise constituie 17,2 mii ha.

În același timp, producția (creşterea) vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2020, față de perioada respectivă a anului precedent în gospodăriile de toate categoriile a crescut cu 8,2%, datorită majorării volumului producţiei (creşterii) vitelor şi păsărilor cu 24,3% în întreprinderile agricole. În întreprinderile agricole efectivul ovinelor și caprinelor s-a majorat cu 11,4%, porcinelor – cu 5,0%, bovinelor – cu 4,3%.

loading...

Comments are closed.