Oficial

Adnotația Procurorului General despre dosarul privind finanțarea PSRM

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alexandr Stoianoglo, noul procuror general al Republicii Moldova, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că în dosarul privind finanțarea PSRM, deschis la Procuratura Anticorupție, sunt admise grave abateri în activitățile procesuale. Potrivit procurorului, aceste încălcări au fost admise cu concursul fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Vorel Morari, transmite Telegraph.md

Stoianoglo spune că activităţile procesuale au purtat un caracter neplanificat şi neconsecvent timp de 4 ani, ” trezind interes doar când anumite evenimente social-politice au început a fi utilizate de diferite grupuri de interese, inclusiv şi de către unii dintre procurori care au fost responsabili în ultima instanţă de ineficienţa anchetei până în prezent”.

”Cu referire la cauza privind „finanţarea PSRM”, pornită, de fapt, pentru acţiuni pretinse de spălare de bani, care este una extrem de voluminoasă şi complexă, este de reţinut că activităţile procesuale au purtat, începând cu iunie 2016, un caracter neplanificat şi neconsecvent pe o durată de peste 3 ani: o acţiune de urmărire penală în 2016, altă acţiune în 2017, iar în 2018 şi 2019 – nici o acţiune de urmărire penală”, a menționat Stoianoglo.

Potrivit Procurorului General, tocmai în noiembrie 2019, pe acest dosar a intervenit Viorel Morari, procurorul-șef anticorupție,  şi a dispus exercitarea urmăririi penale de către un grup din 28 de procurori şi 38 de ofiţeri de urmărire penală şi de investigaţii.

”Mai mult ca atât, un episod distinct ce vizează anumiţi membri ai PSRM, a fost examinat de PA cu dispunerea neînceperii urmăririi penale, soluţia dată fiind anulată şi procesul penal reluat de conducerea PA doar sub presiuni majore politice realizate prin media în lunile noiembrie-decembrie 2019”, a spus procurorul.

După cum afirmă actualul procuror general, ca rezultat, procesul penal reluat, deşi reprezenta un caz diferit, contrar prevederilor Codului de procedură penală, la 02 decembrie 2019, a fost conexat la materialele cauzei penale menţionate.

Alexandr Stoianoglo  a declarat că Procuratura Generală nu s-a implicat în acest dosar penal, decât pentru verificarea lui în legătura cu examinarea adresării oficiale a Preşedintelui PSRM, Zinaida Greceanîi, fiind constate încălcările procesuale enumerate mai sus.

Citește și: Ce spune Vlad Batrîncea despre dosarul privind pretinsa finanțare externă a PSRM

Comentați știrea

loading...

Comments are closed.