Politic

DECLARAȚIE // PLDM contestă practica vicioasă a PAS de promovare a reformelor și este îngrijorat de faptul că această modalitate poate continua

Pinterest LinkedIn Tumblr

Declarația Biroului Permanent Central al PLDM:

Reforma învățământului superior și institutelor de cercetare, anunțată de Ministerul Educației și Cercetării, continuă să fie în centrul atenției opiniei publice.

Proiectul propus de minister a provocat discuții controversate: de la opinii expuse în spațiul public, până la proteste stradale.

Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că, reieșind din situația actuală din acest domeniu, se impune o reformă amplă care ar duce, în final, la crearea unor instituții competitive și de calitate în procesul de pregătire a cadrelor cu studii superioare.

În același timp constatăm că orice reformă trebuie să pornească de la o analiză minuțioasă a punctelor tari și a punctelor slabe, a oportunităților și amenințărilor, luând în considerație o multitudine de factori înainte de adoptarea unei decizii.

Or modalitatea după cum a fost anunțată această reformă, ne duce la gândul că a fost ”așternută pe hârtie” în birourile ministeriale, fără a implica în acest process, factorii interesați.

Lipsa de transparență și a analizei impactului de implementare demonstrează, cu prisosință, că această reformă este impusă și nu efectuată.

Discuțiile post factum cu rectorii instituțiilor de învățământ demonstrează că preconizată reformă a fost compromisă din start. Neimplicarea în procesul predecizional a cadrelor didactice, a cercetătorilor științifici, a societății civile demonstrează lipsa de competențe în procesul decizional și lipsa de viziune a acestui proces.

O simplă comasare, prin absorbție, a unor instituții de învățământ și de cercetare nici pe departe nu rezolvă problemele din sistem. Comasarea de universități indiferent de profilul acestora, urmând ulterior să se respecte specializarea (așa a fost anunțat), înseamnă că în câțiva ani o multitudine de profesori din universitățile absorbite vor rămâne în drum, distrugând tradiția instituțiilor formate de decenii. Iar absorbția institutelor de cercetare, înseamnă dispariția acestora în 2-3 ani.

Nu este clar dacă finanțarea anunțată suplimentar este alta decât cea care a demarat deja 1,5 ani în urmă, în cadrul unui Program creditat de Banca Mondială, de 35 mln dolari SUA, dar doar pentru 4 domenii declarate prioritare: educație, IT, inginerie și medicină. Argumentele că “lichidăm risipa de bani” nu țin. Accentul trebuie de pus pe calitatea studiilor și nu doar pe costuri. Cât privește “risipa banilor” nu este înțeleasă poziția ministerului. În urma comasării patrimoniul instituțiilor absorbite va necesita să fie întreținut, respectiv vor fi necesare resurse financiare. Sau, poate, ministerul ne duce la ideea că acest patrimoniu va fi scos la mezat? Poate aceasta este scopul reformei de s-a plămădit pe întuneric?

Partidul Liberal Democrat din Moldova contestă această practică vicioasă de a promova reforme și este îngrijorat de faptul că această modalitate poate continua. Nu excludem că în viitorul apropiat putem fi martorii și ale altor reforme concepute la fel.

Orice reformă trebuie să realizeze un progres, nu să se facă doar pentru a bifa undeva că s-a efectuat.

loading...

Comments are closed.